Help de bevolking van Oekraïne

Blog: Simpel optelsommetje als start van examen wiskunde

Woensdag 18 mei 2016

Door Redactie

De examens zijn weer begonnen. De Apeldoornse Manon Lambooij doet VWO op het Veluws College Walterbosch en houdt voor Apeldoorn Direct een blog bij met hoe zij de examens ervaart. Vandaag deel 3:

,,Moeilijk! Dat was over het algemeen de reactie van de meeste leerlingen toen we vandaag massaal om half 5 de gymzaal uitstroomden. Ik zelf heb zojuist het wiskunde A-examen gemaakt en ik kan mij wel enigszins vinden in deze reactie. Er zaten een aantal lastige vragen in het examen, al gold dat absoluut niet voor vraag nummer 1! Dat was namelijk niet veel meer dan een simpel optelsommetje, gelukkig daarmee ook een lekker binnenkomertje, waardoor zelfs de meest hopeloze wiskundigen toch nog met goede moed aan vraag 2 konden beginnen. Mijn vriendin zei tegen mij, enigszins verontwaardigd: ‘Sommige vragen waren toch echt meer begrijpend lezen dan wiskunde!’ Misschien waren de makers van de examens een beetje in de war en hebben ze af en toe de vakken wiskunde en Nederlands met elkaar verward. Bij het Nederlands examen was een van de klachten namelijk dat tegenwoordig het vermogen tot begrijpend lezen van de leerlingen niet meer wordt getest; ‘het is niet meer dan het toepassen van een trucje.’
Bij wiskunde B zag het examen er uiteraard geheel anders uit, maar ook met deze opgaven hadden de leerlingen toch flink wat moeite. Voor de meesten bestond vandaag alleen uit het examen wiskunde dat om half twee begon (niet om 9 uur Manon!).
Morgen is het de beurt aan toekomstige classici om het Latijn examen te maken en aspirant economen om zich te buigen over vraagstukken aangaande subsidies, gezinsinkomens en werkeloosheidsuitkeringen.
Zelf heb ik geen van beiden vakken in mijn pakket, dus morgen is voor mij een vrije dag.”

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?