Help de bevolking van Oekraïne

Blog: de eerste examens zijn achter rug

Maandag 16 mei 2016

Door Redactie

De examens zijn weer begonnen. De Apeldoornse Manon Lambooij doet VWO op het Veluws College Walterbosch en houdt voor Apeldoorn Direct een blog bij met hoe zij de examens ervaart. Vandaag deel 1:

,,Lange tafelrijen, driftig pennentikken, droge kelen en droge lippen, strenge surveillanten en mysterieuze papierpakketjes die echt tot op het laatste moment gesloten blijven. Rara, waar ben ik? Juist, donderdag zijn dé examens dan echt begonnen. Een beetje spannend natuurlijk, omdat je na zes jaar wel toe bent aan iets nieuws en deze laatste hindernis het enige is wat nog in de weg staat. Donderdag begon voor het VWO, zoals ieder jaar overigens, met het examen Nederlands. Dit examen zal zeker weten niet langs je heen zijn gegaan, over dit examen is namelijk extreem veel geklaagd meer dan alle andere voorgaande jaren! De klachten gingen met name over de lengte van het examen (ik moet zeggen dat ik ook echt tot de allerlaatste seconde bezig ben geweest) en over de lastige vragen (ik las in de krant dat zelfs de auteurs moeite hadden met de vragen bij hun eigen teksten……). Goed, wat het VWO betreft dus een spraakmakende eerste examendag.
Ook vrijdag was ik weer aan de beurt voor het kunst-algemeen examen. Een heel andere setting, want dit examen maakten we in de mediatheek met behulp van een computer. De moeilijkheid bij dit examen zat hem vooral in het feit dat de vragen vaak wat onverwachter waren. Bij vakken als Nederlands of geschiedenis weet je van tevoren wat voor soort vragen je kunt verwachten, terwijl dit bij kunst-algemeen voor mijn gevoel wat meer open staat. Hierdoor deed ook het examen dit jaar vooral weer een beroep op ons creatief denkvermogen. Na kunst was het voor de VWO’ers tijd voor het scheikunde examen. Zelf heb ik dit examen niet gemaakt, maar van mijn jaargenoten heb ik veel gemixte reacties gehoord. Sommigen vonden het examen prima te doen, terwijl er ook een aantal waren die met een aantal vragen toch flink wat moeite hadden. Gelukkig hadden we daarna, dankzij Pinksteren, een lekker lang weekend. Extra tijd om eventjes op adem te komen dus. Dinsdag staan geschiedenis en Engels op het programma, veel succes iedereen!”

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?