Boeiend paasverhaal zeker geen eitje

Zondag 16 april 2017

Door Redactie

door Caroline Wilms Floet

,,Dit paasverhaal  was geen eitje’’,  zo luidde een reactie van een deelnemer aan de wandeling Still, een belevingstocht die op de avond van Stille Zaterdag (15 april) voor het eerst in Apeldoorn plaatshad. Begeleid door een aantal gidsen werd  een  zevental locaties in het Apeldoornse Stations- en Havengebied bezocht.

Op bijzondere plaatsen in de openbare ruimte werden Bijbelse thema’s als teleurstelling, angst, twijfel en verraad door acteurs, muzikanten en leden van het Apeldoorns Vertelgenootschap vertaald naar de actualiteit. Op de boot voor het Café de Oude Haven  hield stadsdichter Aad van der  Waal met een aantal acteurs een openbare repetitie. Vooruitlopend op ’de Emmaüsgangers – een passiespel ‘dat in 2018 op de planken komt.

Het ‘Huussie in de ‘moestuin achter Omnizorg vormde het podium voor Marcel Betman.  Marcel, ex- dakloze, vertelde aan de hand van creatief werk zijn eigen levensverhaal. Dat  er geen sprake was van een acteur, maar dat het  zijn eigen levensverhaal betrof was echter niet direct voor iedereen duidelijk.

In PlanC, de vintagewinkel onder Omnizorg, werd geluisterd naar  ‘Betrayed’ –  indringend verwoord en vertolkt door Martin Mesch van het Apeldoorns Vertelgenootschap. Even verderop in de Stationsstraat, in Parkeergarage Koningshaven, werden de bezoekers door  de fluitmuziek van Henk van Glabbeek naar de bovenste etage gelokt. Warme dekens en kaarslicht en een prachtig uitzicht over het Havenpark was voor velen een moment van bezinning.

Kunst, woord en muziek zorgden op elke locatie voor een andere beleving van de thema’s uit het lijdensverhaal van Jezus: angst, twijfel en verraad. Op locaties waar je mogelijk in de hectiek van alle dag vaak langs bent gekomen, en waar nu  een pas op de plaats werd gemaakt.  Zo was het voor een  van de deelneemsters, zelf buurtbewoonster in de Stationsstraat een eerste bezoek aan Onze Lieve Vrouwe Kerk, voorheen de Mariakerk, het laatste katholieke godshuis dat in Apeldoorn de roomse kerkdeuren weet open te houden.  ,,Onvergetelijk , tof, ‘stof tot nadenken’ maar vooral  graag volgend jaar weer”  waren reacties van de bezoekers van de Jeugd voordat zij weer op de fiets stapten naar Vaassen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!