Boek over het leven van Apeldoornse zwerfjongeren

Vrijdag 4 november 2016

Door Ben Eggermont

Onlangs is het boek uitgebracht ‘Buitenspel en van de radar verdwenen’ over de problematiek van Apeldoornse zwerfjongeren. Met het boek willen de auteurs en uitgever Stimenz het thema breed onder de aandacht brengen. Ze vragen begrip voor de jongere die door omstandigheden niet de kansen krijgt die hij of zij verdiend. De boodschap is dan ook: kijk naar deze jongeren om en help ze een handje bij een goede start of juist weer op weg zodat ze niet van de radar verdwijnen.

 Voor het boek zijn 27 zwerf- en risicojongeren geïnterviewd. Verwaarloosd, afgewezen door hun eigen ouders, geen opleiding, al piepjong ouder worden, gebruik van drugs en geen huisvesting. Dat kenmerkt velen van hen. Toch slagen veel jongeren er toch in om op eigen kracht of met hulp van anderen om uit het dal te krabbelen.

De verhalen in het boek lopen uiteen van hard tot ontroerend. Bijvoorbeeld over de doodsnood van jongen bij het kwijtraken van een partij drugs (de verliezer betaalt tenslotte…) en over een meisje dat onder invloed is van een loverboy en al ruim twee jaar reist van klant naar klant. Zwart reizend dus met een gigantisch schuld op haar naam. Maar ook zijn de verhalen opgenomen van de jongeren die goed terechtgekomen zijn en inmiddels een stabiele situatie hebben (werk en woning en een relatie of gezin).

Winst op het boek is niet het doel. Brede aandacht voor het thema wel, daarom is het boek gratis te downloaden (pdf en E-book) op www.stimenz.nl/buitenspel/. Het boek is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Stimenz, het Oranjefonds, de gemeente Apeldoorn en RABO Donatiefonds.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!