Help de bevolking van Oekraïne

Boomklever vogel van Apeldoorn

Donderdag 17 mei 2018

Door Yvonne Zwikker

Wat past beter bij een bomenstad dan een Boomklever, de winnaar van de verkiezing van de vogel van Apeldoorn. Met 26,1 % van de stemmen ging de boomklever aan kop, gevolgd door de IJsvogel met 17,5% op de tweede plaats en de huismus met 10,5% op de derde plaats. De gestroomlijnde vogel die als het ware aan de stam kleeft, beweegt zich rap van boven naar beneden en omgekeerd. Zijn heldere roep in het voorjaar is in veel delen van Apeldoorn te beluisteren. Hij is het hele jaar aanwezig en heeft voorkeur voor oudere bomen.

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum schreef de vogelwerkgroep van de KNNV, Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Apeldoorn, deze prijsvraag uit om aandacht voor vogels te genereren. De werkgroep had vooraf twaalf vogels geselecteerd, maar zelf vogels toevoegen was via online stemmen ook mogelijk. Een verrassend aantal van 24 vogels maakte de lijst langer. Hieruit blijkt dat biodiversiteit wordt waargenomen.

Wethouder Sandman ontving na de bekendmaking van de winnaar mokken met het logo van de winnende vogel. De vogelwerkgroep had het logo ven de gemeente Apeldoorn voor deze gelegenheid verlevendigd met een boomklever.

De jubilerende werkgroep ontving 5 stevige nestkasten voor gierzwaluwen die een plek aan het gemeentehuis zullen krijgen. Boomklevers doen het goed in onze boomrijke omgeving en hebben weinig ondersteuning nodig. Verspreidingskaarten van Sovon Vogelonderzoek Nederland laten zien dat zich rondom Apeldoorn een kerngebied voor Boomklevers bevindt. Gierzwaluwen daarentegen, die op de vierde plaats eindigden, kunnen hulp bij huisvesting gebruiken omdat hun aantal  drastisch afneemt.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?