Bouwhuis café: de vergroening en verstedelijking van de binnenstad

Dinsdag 21 januari 2020

Door Amrutha Mol

We schreven er al eerder over: hoe maken we Apeldoorn een ‘place to be’? Nu komen mensen er vooral om de boodschappen te halen of om te werken. Daarnaast trekken we wel toeristen, maar hoe kunnen we onze stad nóg aantrekkelijker maken? Het komende jaar zal de binnenstad van Apeldoorn grote veranderingen ondergaan. Er komen meer mensen vanuit de randstad naar Apeldoorn, omdat het hier rustiger is dan daar. De stad gaat verdichten en de hoogte in.

Wonen bij Westpoint

Op het Hertzberger Parc verschijnen, op termijn,  2 woontorens, het voormalige stadskantoor Westpoint transformeert tot een woongebouw en op de hoek Hofstraat/Hoofdstraat (van Berlo locatie) komt de hoogste woontoren. Er worden straks 500 nieuwe appartementen toegevoegd, maar wat betekent deze omvangrijke verstedelijking in een toch al versteende binnenstad? Welke doelgroep komt er in deze grote woontorens te wonen?

Apeldoornse binnenstad ontwikkelt

Onlangs is er een rapport verschenen met een nieuwe kijk op de Apeldoornse binnenstad: door gebrek aan samenhang tussen binnenstedelijke gebieden, het niet hebben van een eigen gezicht en  het ontbreken van een toekomstvisie kwamen de onderzoekers tot  de conclusie dat je gelegen op zo’n strategische plek tussen de Veluwe en de IJsselvallei  van de Apeldoornse binnenstad één groot stadspark zou moeten maken. Apeldoorn zou zich moeten ontwikkelen tot het hart van de Veluwe en de landschappelijke kwaliteiten veel meer moeten verbinden met de verstedelijking.  Zij hanteren een nieuwe Parknorm: elk binnenstedelijk project moet een substantiële bijdrage leveren in de vorm van groene openbare ruimte. Dit rapport is door de gemeenteraad unaniem omarmd als een visie waarmee de Apeldoornse binnenstad zich verder moet ontwikkelen.

Groen en hoogbouw combineren

De vraag is: hoe gaan we ervoor zorgen dat, met deze geplande 500 nieuwe woningen, bewoners ook op snikhete dagen prettig wonen? Groen koelt de stad en zorgt dat het water ons niet naar de lippen stijgt.

–       Een 1ste aanzet tot vergroening van de binnenstad  is een presentatie door gemeentelijk projectleider Arno Klein Goldewijk van de inmiddels gereedgekomen klimaatbestendige ontwerpen in de  Marktstraat en Beekstraat. Hij zal ook aangeven welke groenverbindingen er op termijn met andere binnenstedelijke gebieden  gelegd gaan worden.

–       Vervolgens zal Steven Delva van DELVA  Landscape Architecture/Urbanism laten zien hoe je groen en architectuur kan integreren bij hoogbouw zoals de woontoren aan de Hofstraat/hoek Hoofdstraat.

Klimaatverandering en verstedelijking

In het kader van klimaatverandering en verdere verstedelijking willen we van jou horen wat jij van deze vergroening en verstedelijking vind.

In het ACEC gebouw, aan de Roggestraat 44 vindt dinsdag 28 januari 2o20 het Bouwhuiscafé plaats. Je bent welkom om, gratis, de presentatie en het debat over de ‘Apeldoornse binnenstad: van place to buy naar place to be’ bij te wonen. Gemeentelijk projectleider binnenstad Arno Klein Goldewijk en Landschapsarchitect Steven Delva van Delva Landscape Architects/Urbanism komen iets vertellen over dit onderwerp en Marieke Gorkink zal als moderator fungeren. De avond start om 20.00 uur en is om 22.00 uur afgelopen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!