Brandweer: let op ombouw rookafvoerkanaal

Vrijdag 18 maart 2016

Door Redactie

In een woning in de regio Noord- en Oost- Gelderland is onlangs een woningbrand geweest. Team Brandonderzoek heeft onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand en daaruit is gebleken dat de brand is ontstaan door straling vanuit de warme kachelpijp naar de sierlijst, die was bevestigd aan het plafond. Tussen de pijp en de sierlijst zat maar een paar millimeter ruimte.

De binnenzijde van de woning heeft veel rookschade ten gevolge van verbrand kunststof. De kunststof sierlijst langs het plafond was, ter hoogte van de enkelwandige kachelpijp, verbrand. Door het druppen van het kunststof zijn er op diverse plaatsen secondaire brandjes ontstaan.

Team Brandonderzoek van Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland geeft aan dat brand, veroorzaakt door het te dicht monteren van constructiedelen op het rookafvoerkanaal, vaker als oorzaak wordt geconstateerd.

Afstand
Brandbaar bouwmateriaal monteren nabij een rookgasafvoerkanaal kan brand veroorzaken. Een erkende kachelspecialist adviseert om tussen een dubbelwandig rookgasafvoerkanaal en brandbare constructiedelen een afstand van 5 tot 7,5 cm aan te houden, afhankelijk van het soort kanaal. Voor een enkelwandige kanaal wordt minimaal 50 cm vrije ruimte tussen het kanaal en brandbaar materiaal geadviseerd.

Rookmelders
Mocht zich toch een incident voordoen dan kan een goedwerkende rookmelder mensen vroegtijdig waarschuwen. De bewoners kunnen het huis nog ontvluchten en de brand kan misschien nog geblust worden waardoor de schade beperkt blijft.

Kijk voor meer informatie over brandveiligheid op http://www.brandweer.nl/brandveiligheid/

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!