Help de bevolking van Oekraïne

Braziliaanse warmte in koud Apeldoorn

Dinsdag 1 maart 2011

Door Randy Gasper

Wie zegt dat er niets gebeurt in Apeldoorn, heeft het mis. Op 11 en 12 maart organiseert Uniao Capoeira alweer het 3e capoeira evenement in haar jonge bestaan. Het evenement groeit elk jaar weer en is inmiddels al zo populair dat het over 2 dagen is verspreid. Capoeira is een combinatie van vecht- en danstechnieken. Het gaat veelal gepaard met muziek en acrobatiek. Het vechten was vooral bedoeld als zelfverdediging tijdens de slavernij.

Op vrijdag 11 maart zijn er workshops en roda’s (capoeira-spel op muziek) in de gymzaal aan de Eekschillersdreef. Met name de roda’s geven een goed beeld van de combinatie tussen de vecht- en danstechnieken. Al ritmisch bewegen de atleten op de typische Brazilaanse klanken.

Zaterdag 12 maart wordt het evenement vervolgt met meer workshops ren roda’s. Tevens zullen er dan meer optredens zijn van capoeira, maculele en samba. De zgn. batizado en troca de corda zullen ook op deze dag plaatsvinden. Dat is een soort koord dat je ontvangt als beloning van je ontwikkeling, een beetje te vergelijken met het uitdelen van een band van het judo of karate.

Diezelfde avond volgt een spetterend Braziliaans slotfeest in ArtCafé Sam Sam (entree: € 5,- p.p.). Ook hier zijn nog diverse demo’s en wordt de avond uitgeluid met axe, lambada, forro, zouk en samba onder leiding van Dj Dudu.  Bij een Braziliaans feest hoort natuurlijk caipirinha. Geen enkele reden dus om dit warmbloedig feestje vol temperament en cultuur te missen!

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?