Buitenmuseum alsnog van start

Dinsdag 23 juni 2020

Door Redactie

Buitenmuseum

Dit artikel (origineel verschenen op 23 maart) verschijnt opnieuw, met aangepaste data en informatie in verband met de coronacrisis.

Het was op 17 april 2020 precies 75 jaar geleden dat Apeldoorn door het Eerste Canadese Korps werd bevrijd. De Canadezen kwamen op hun tanks de Deventerbrug over en denderden door het centrum. Hoewel die plannen niet door konden gaan is ondertussen de nieuwe openingsdatum bekend: vanaf 1 juli ontdekken bezoekers de Canadese bevrijding in een bijzondere buitenexpositie.

In een tentoonstelling, genaamd ‘Buitenmuseum 75 jaar Vrijheid’ ontdekken we de bijzondere verhalen van de soldaten en burgers die in deze stad vielen, vochten en vierden. In de binnenstad zullen zo’n 40 winkelfronten bestickerd worden als museumvitrine.

Cultuurkwartier

Hoewel het Buitenmuseum—je raadt het al—in de open lucht is, beschikt ook dit museum over een aantal ‘zalen’; gebieden in de openbare ruimte waar bezoekers geconcentreerd delen van de expositie vinden. Spraakmakende ‘zalen’ zijn te vinden bij het Cultuurkwartier; rondom CODA, Gigant en ACEC.

Bij fijnproevers van Apeldoornse activiteiten zal direct een lampje branden, omdat deze tentoonstelling veel weg heeft van de exposities 100 Jaar Hoofdstraat© (2018) en Werk & Ambacht© (2019). Het gaat hier dan ook om hetzelfde erfgoedfestival, dat vanaf 2020 verder gaat onder de noemer Buitenmuseum, met meer tentoonstellingen in de openbare ruimte.

Geschiedenis

Het doel van het Buitenmuseum is om bij Apeldoorners en bezoekers een groter bewustzijn van de spraakmakende geschiedenis van deze stad te creëren. Een doel dat, ook kijkende naar het belang de Tweede Wereldoorlog in alle detail te herinneren, belangrijker is dan ooit. Want het zijn juist herinneringen—de verhalen van gewone mannen en vrouwen—die de opzienbarende gebeurtenissen van de oorlog in een ander perspectief zetten. Het Buitenmuseum brengt die bijzondere verhalen weer naar het oppervlak.

Zo is Operation Market Garden wereldwijd bekend, maar zijn de verhalen van de 50.000 Arnhemse vluchtelingen die in Apeldoorn en de omliggende dorpen onderdak vonden in de vergetelheid geraakt. Echter, dankzij dit soort herinneringen voelen de bezoekers van het Buitenmuseum, vanaf 1 juli, een levende connectie bij de expositie. Want een volksverplaatsing van 50.000 mensen is lastig voor te stellen, maar de bakker van op de hoek die onderdak bood aan één van hen brengt alles dichterbij.

Verlengde opening

Zo brengt het Buitenmuseum ook tijdens deze derde editie het erfgoedfestival de Apeldoornse geschiedenis naar het hier en nu. Vanaf 1 juli zal het museum aangepast van start gaan, met informatieve raamstickers door het hele centrum. Het Buitenmuseum blijft daarnaast langer open, pas na de herfstvakantie sluit de expositie.

Kijk ook eens op apeldoorn1900.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!