Help de bevolking van Oekraïne

Burgemeester kondigt noodverordening af voor dit weekend

Vrijdag 9 april 2021

Door Redactie

Ton Heerts, de burgemeester van Apeldoorn, vaardigt na overleg met politie en het Openbaar Ministerie, een noodverordening voor dit weekend uit. Aanleiding voor de noodverordening zijn de oproepen vanaf afgelopen donderdagavond op online media om aanstaande zaterdag op het Stationsplein en in het Amaliapark te komen demonstreren tegen politiegeweld en de coronamaatregelen. De noodverordening geldt van zaterdag 10 april 04.30 uur tot met zondag 11 april 22.00 uur voor de gehele stad Apeldoorn.

Op dit moment is niet bekend of en hoeveel mensen zaterdag 10 april naar Apeldoorn komen en met welke intentie. De organisatoren achter de oproepen hebben zich niet gemeld bij de gemeente. Gezien de korte voorbereidingstijd zijn gemeente en politie niet in staat om de aangekondigde demonstraties op een voor iedereen veilige manier te kunnen faciliteren. Daarnaast is niet duidelijk hoe zij zich aan de coronamaatregelen gaan houden en bestaat de vrees voor de komst van groepen die uit zijn op ordeverstoring en geweld.

 

Melden bij de gemeente

Apeldoorn ziet demonstreren als een grondrecht. Om demonstraties op een voor iedereen gezonde en veilige manier te kunnen organiseren en te kunnen faciliteren vraagt de gemeente organisatoren zich binnen een redelijke termijn te melden. De organisatoren van de demonstraties voor dit weekend worden dan ook gevraagd zich te melden bij de gemeente zodat er gezamenlijk gekeken kan worden wanneer en onder welke afspraken de demonstratie doorgang kan vinden.

De noodverordening geldt van zaterdag 10 april 04.30 uur tot en met zondag 11 april 22.00 uur voor de gehele bebouwde kom van Apeldoorn, met uitzondering van de dorpen. Met de noodverordening kan de politie preventieve maatregelen nemen en gerichter en directer op treden bij demonstraties en incidenten.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

Elke maandag ons nieuws in de mail?