Burgerzaak blijft kwaliteitsburger trouw

Dinsdag 13 september 2016

Door Redactie

Soms is het roeien tegen de stroom in. Neem nu Jeroen Westerhof van restaurant de Burgerzaak op de hoek van de Van Kinsbergenstraat en de Nieuwstraat. Zijn zaak zou failliet zijn, niet meer bestaan. Niets is minder waar. Zijn voormalige concurrent Lekker Burgerlijk aan Het Leienplein heeft z’n biezen gepakt en ruimte gemaakt voor Van Veldhuizen. De exploitant deed het in Amersfoort aanzienlijk beter dan in het lastige Apeldoorn. Jeroen Westerhof durft niet te zeggen of hij daarvan heeft geprofiteerd. Wel geeft hij toe dat Apeldoorn een harde horecanoot is om te kraken. Maar opgeven? Geen denken aan.

Westerhof mag dan de dupe zijn van aan hardnekkig misverstand, hij gelooft heilig in het concept dat het midden houdt tussen fast food en een avondje uit eten. De burger is uitgeburgerd? De hype zou voorbij zijn? Jeroen denkt van niet. ,,Waarom zou het in Apeldoorn niet lukken als de burger elders in Nederland wel gretig aftrek vindt. ,,Maar wat waar is, is waar: In Apeldoorn heb je als horeca wel een wat langere aanlooptijd nodig om mensen aan je te binden. Ik kom uit Apeldoorn, dus ik ken de situatie hier. Ik kan pas een oordeel geven als ik hier een jaar gevestigd ben. Ik heb me laten vertellen dat het seizoen voor ons loopt van september tot en met maart. De rustige periode hebben we dus achter ons. Voor mij geen reden om van mijn concept af te stappen en het over een andere boeg te gooien. Ik geloof in de burger.’’

Dat concept houdt in dat zijn hamburgers bestaan uit vlees van het runderras Lakenvelder. ,,Ik weet dus precies waar het vlees vandaan komt. De broodjes komen van bakker Keurhorst van de Asselsestraat. Steeds meer mensen willen weten waar hetgeen ze eten vandaan komt. Een goeie zaak. Burgers zijn bij mij de hoofdzaak. Daarnaast serveer ik ook een biefstuk. Burgers van goed rundvlees. Ik lever ze rosé gebakken. Dan worden ze niet droog. Staat op de kaart. Een enkele keer krijg ik daar wel eens een opmerking over. Niet iedereen is dat gewend. Het heeft ook even geduurd voordat een rood of rosé gebakken biefstuk werd aanvaard.’’

Het behoudende Apeldoorn loopt zeker niet op de troepen vooruit. Maar als je in het geval van Westerhof te maken hebt met hardnekkige misverstanden zoals een vermeend faillissement wordt het extra lastig. Hij weet dat hij meer met de sociale media zal moeten doen om in ’t Proefstraatje te slagen. Zijn grote voorbeeld is Gerwin Sanders, de chef-patron van het door Michelin aanbevolen restaurant Twenty2. Gerwin en zijn Paula vechten al jaren tegen het vooroordeel ’te duur’ terwijl ook zij een zogeheten Bib Gourmands menu serveren van onder de 40 euro. Geheel volgens de regels van Michelin. Jeroen Westerhof volgt zijn eigen regels. Geen concessies doen aan kwaliteit. In zijn tweede halve jaar in de Van Kinsbergenstraat wil hij echt wortel schieten. ,,Je krijgt niets cadeau. Een kwestie van hard blijven werken en je onderscheiden. Net zo als al mijn collega’s in dit mooie straatje.’’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

1 REACTIE

rolf

rolf 14 september 2016 om 09:48 uur

deze eigenaar heeft jaren geleden ook de dwaze keuze gemaakt om de ijssalon aan de asselsestraat te veranderen in een commerciële ijssalon. Toen ijssalon van Buren er zat, was het nog eens ijs! Hij heeft het recept verpest, en de bolletjes zijn schaamteloos klein... kortom...hij doet iets niet goed.

Reageren



Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!