Help de bevolking van Oekraïne

Buurt bloeit op door stadsmoestuin

Donderdag 23 juni 2016

Door Redactie

Mike Janssen is van het type ruwe bolster, blanke pit. Iedere woensdag is hij in de stadsmoestuin van Omnizorg te vinden. Nu nog in het kader van een taakstraf, straks als vrijwillige deelnemer aan een uniek Apeldoorns project waarachter Omnizorg, de gemeente Apeldoorn, Stimenz, de wijkraad Apeldoorn Centrum en de vereniging Groei en Bloei zich hebben geschaard.

Jet Jacobs, manager van Omnizorg benadrukt dat de tuin een ontmoetingsplek is voor buurtbewoners, bewoners van Omnizorg en andere vrijwilligers. Integratie is de rode draad van een groen-verbindingsprogramma dat zich mag verheugen in de financiële steun van het Oranjefonds dat over drie jaar een bedrag van 75.000 euro beschikbaar heeft gesteld. In het komende najaar sluit ook Da Capo zich aan als deelnemer. De stichting zet zich voor de integratie van allochtone vrouwen.

Mike Janssen (46) bouwt in de tuin aan een koepel voor klimplanten. Hij gebruikt oude fietsvelgen die geschikt zijn voor hergebruik. Mike heeft zijn handen niet verkeerd staan. Hij wil zich inzetten voor de maatschappij. Als een persoonlijke boetedoening voor hetgeen hij heeft misdaan. Wat precies, laat hij liever in het midden. Zijn taakstraf die hem is opgelegd vindt hij volkomen terecht. ,,Ik schaam mij voor wat ik heb gedaan en ik heb er vreselijk spijt van. Nadat mijn taakstraf erop zit, wil ik hier nog twee jaar blijven. Zo krijg ik mijn leven weer op de rails.’’

Een eindje verderop schoffelt Ron Land de bodem. Hij is al een tijd werkloos en thuis voor zich uit zitten staren vindt hij maar niks. ,,Ik beleef heel veel plezier aan het werk in de moestuin, ik vind het heerlijk om te doen. Vorige week heb ik nog doperwten geoogst en mee naar huis genomen.”

Karen Lamsvelt heeft de leiding over de stadsmoestuin van 750 vierkante meter. Het stuk grond is ingeklemd tussen gebouw Tot2021 (voormalige Ambachtsschool) aan Molenstraat-centrum en Omnizorg aan de Stationsstraat en maakt deel uit van het Havenpark. Wekelijks is er een tiental mensen aan het werk. De oogst bestaat onder meer uit pompoenen, bieten, sla, andijvie, broccoli, aardappelen en kruiden. Nieuw dit jaar zijn bloemen (dahlia’s) en aardbeien. Vrijwilligers nemen een deel mee naar huis, van groenten en kruiden als lavas (maggiplant) wordt iedere woensdag in Omnizorg soep gemaakt. In de winter staat alles nu nog op een laag pitje. Het is dan het moment om in te zaaien, maar in de toekomst groeit er de winterprei. Een voormalige woning in de tuin (antikraak) doet dienst als ontmoetingsruimte. Ook als de temperaturen later in het jaar gaan dalen. Dan smaakt een bak hete koffie extra lekker.

En wie weet is de opbrengst in de toekomst groot genoeg waardoor nog meer mensen van de oogst kunnen genieten. Mike Janssen vindt het allemaal best. Voor hem is de moestuin een stap richting een nieuw leven. Zijn blik is op die toekomst gericht.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?