Cees de Wilde back in Sam Sam

Zondag 31 december 2017

Door David Levie

Met enige regelmaat vertoeft pensionado Cees de Wilde in de stad waar hij is opgegroeid. Steevast heeft de Apeldoorner foto’s bij zich, want er valt altijd wel wat te exposeren. Deze keer heeft hij voor Sam Sam gekozen, het artcafé in de binnenstad waar hij een vaste gast is.

Vierkante foto’s zijn het handelsmerk van de man die stad en land verruilde voor de Turkse kust- en badplaats Kas. Een op het westen en de beau monde van Istanbul en Ankara gericht oord, dat zelden door politieke beroeringen wordt geteisterd.

De zee en Cees hebben een verbond gesloten. Vanuit zijn hooggelegen woning, iets buiten de greep van toerisme, heeft hij zicht op het Griekse eilandje Kastelorizon, door de Turken Meis genoemd. Af en toe neemt Cees de ferry die hem in een half uur van Azië naar Europa brengt, immer met zijn camera in de aanslag voor nog een mooiere waterreflectie. Het mediterrane licht helpt hem daarbij.

In Kas is hij een van de meest bekende expats. Een aantal galeries heeft werk van hem in huis. Met zijn kleine camera gemaakt, want aan grote lenzen heeft hij een hekel. Peter Vroon, vriend en fotograaf van Apeldoorn Direct (hij opende de expositie met Jan Zoomer) zegt het zo: ,,Hij is een fotograaf die de werkelijkheid laat versmelten met de fantasie. Door zijn stijl dwingt hij mensen anders te kijken naar beelden.’’

Cees de Wilde houdt van vierkante foto’s. We zien waterspiegelingen, glas én details van roestige schepen. Het maakt niet uit hoe je de foto’s van Cees ophangt. Ze prikkelen altijd de fantasie. Ga zelf maar kijken in Sam Sam aan de Van Kinsbergenstraat. Je hebt tot en met 6 januari de tijd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!