College wil zendmachtiging bij RTVA houden

Maandag 8 november 2010

Door Ilse Verburgh

Vorige week werd bekend dat  het gemeentebestuur alles bij het oude wil laten en de zendmachtiging de komende jaren gunt aan RTV Apeldoorn. Het bestuur van Apeldoorn Direct (AD) is zwaar teleurgesteld omdat  het een degelijk businessplan had voorbereid en ingediend. Tevens  waren de vrijwilligers van AD bereid om nauw samen te werken met de vrijwilligers van RTV Apeldoorn. AD had daarvoor zelfs een concreet samenwerkingsvoorstel ingediend. Dit werd echter, hoewel men er eerst om had verzocht, zonder veel woorden afgewezen door de betrokken bestuurders van RTV Apeldoorn.

Het internetplatform Apeldoorn Direct heeft een duidelijke visie hoe de lokale omroep zich de komende jaren zou moeten ontwikkelen. Door de digitalisering wordt televisie relatief duur voor een lokale omroep. TV en internet integreren echter steeds meer, waardoor de techniek echter steeds toegankelijker wordt. Daarom zet Apeldoorn Direct daar ook nadrukkelijk op in. Deze aanpak van Apeldoorn Direct zorgt voor meer participatie van de Apeldoorners.

RTV Apeldoorn daarentegen doet heel weinig op het gebied van internet, terwijl uit onderzoek blijkt dat burgers steeds meer gebruik maken van lokale communities voor hun informatievoorziening.

Ook  de wijze waarop burgers tegenwoordig hun informatie vergaren verandert sterk. Social media, burgerjournalistiek en communities zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Door de kennis en ervaring achter Apeldoorn Direct te negeren zet de gemeente Apeldoorn de klok 10 jaar terug volgens het AD-stichtingsbestuur. Daarnaast gaat een unieke kans voorbij om de goed lopende radio te koppelen aan de succesvolle stadscommunity van Apeldoorn Direct. Hiermee gaat ook de mogelijkheid  verloren om de informatievoorziening in Apeldoorn op een eigentijdse en effectieve manier te organiseren. Dat is jammer omdat Apeldoorn Direct een gedegen, innovatief en op samenwerking gericht businessplan heeft ingediend.

Het bestuur hoopt dat de raad alsnog een positief advies formuleert aan het commissariaat van de media. Die beslist uiteindelijk over de toewijzing van de zendmachtiging.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!