Coronahobby: in coronatijd de wereld rondreizen

Zondag 3 januari 2021

Door Carla van Vliet

Nederland is 5 weken op slot, dat is je vast niet ontgaan. Hoe kom je deze tijd nu weer door? Tijdens de eerste lockdown hebben we alles wel zo’n beetje opgeruimd en schoongemaakt. De zolder is eindelijk verbouwd en de tuin is keurig verzorgd. Alle puzzels zijn gelegd en op reis gaan zit er voorlopig niet in. Maar je kunt wel op reis gaan door middel van Virtual Travel Sketchen. Onze verslaggever Ben Eggermont legt uit hoe je vanuit je eigen huis toch heel makkelijk  de hele wereld over kunt reizen.

Hoe werkt het precies?

“Al zo’n 15 jaar bestaat er zoiets als Urban Sketch. Dit is een groep tekenaars/schilders die gezamenlijk buiten op zoek gaat om iets te tekenen. Maar door corona kan dit uiteraard niet meer. Toen is er iemand opgestaan, te weten Melanie Ellenberger, die het initiatief heeft genomen Virtual Travel Sketch in het leven te roepen. Dit is een groep met een eigen Facebookpagina waar iedereen, wereldwijd, lid van kan worden. Hoe het werkt: ergens op de wereld maakt iemand een virtuele wandeling, met behulp van Google Maps en Streetview. Diegene maakt een Facebookevenement aan en plaatst daar linkjes in met uitzichten die de moeite waard zijn. Alle leden kunnen uit die linkjes kiezen waar ze een tekening van willen maken, om uiteindelijk die tekening op de Facebookgroep te posten. Het evenement blijft doorgaans een dag staan.”

Zie je dan aan het eind 100 x dezelfde afbeelding?

“Nee zeker niet, want elke deelnemer heeft sowieso zijn/haar manier van tekenen/schilderen en daarbij wordt er een keuze gemaakt uit de verschillende linkjes. Door Streetview kun je het beeld 360 graden draaien hè, dus je kunt ook nog eens je eigen hoek zoeken. Tevens zijn juist de verschillende resultaten heel erg leuk en inspirerend om te zien. Op de ene bijgevoegde foto zie je een Google afbeelding van een virtuele plek: de vuurtoren bij de eilandengroep de Lofoten in Noorwegen.

Op de tweede foto is te zien wat mensen ervan gemaakt hebben. De middelste van de bovenste rij is trouwens van mij. Ook is het erg leuk om door de diverse reacties heen te bladeren. Door het wereldwijde aspect vorm je met elkaar een bijzondere community. De ene dag zitten we in New York, de volgende dag in China en net zo makkelijk in Spanje of IJsland. Je reist wat af op deze manier.”

Blijf je dit doen als corona voorbij is?

“Nee, dan ga ik direct weer Urban Sketchen. Echt contact met echte mensen is toch een stuk fijner en heerlijk naar buiten natuurlijk. Ik heb zelf de Urban Sketchers Noord-Gelderland opgericht zodat we ook in Apeldoorn Urban Sketch evenementen kunnen organiseren. Dan geef je een plek door, een datum en kunnen alle leden, momenteel zijn dit er ongeveer 40, hun gang gaan. Maar zolang corona duurt is Virtual Travel Sketching een prima alternatief hoor. Ik vermaak me er kostelijk mee.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!