Coronamaatregelen zorgen voor meer rust in het dierenasiel

Zondag 12 april 2020

Door Amrutha Mol

Dierenbescherming

Het is rustiger in de verschillende dierenasielen van de Dierenbescherming en dus ook bij Dierenasiel de Kuipershoek. Carmen Silos van de Dierenbescherming vertelt: ,,Er komen nu minder mensen op bezoek. Daardoor is het rustiger voor de dieren. Mensen kunnen nog wel langskomen, maar alleen op afspraak.”

Hoe is het nu in het dierenasiel?

Carmen meldt: ,,We hebben 31 dierenasielen en qua dieren is het erg rustig. Er komen natuurlijk geen nieuwe logees binnen in het pension. Het asiel zit zeker niet vol, we hebben weinig aanbod van dieren en verwachten dat dat wel even zo blijft zolang de coronacrisis er nog is.”

Waarin is jullie werkwijze veranderd?

,,We werken in 2-3 ploegen van 4 personen in het dierenasiel, zo houden we de risico van verspreiding onder onze werknemers klein. Voor vrijwilligers geldt, verschilt per locatie, als het een groter dierenasiel is krijgt een vrijwilliger een bepaalde zone toegewezen. Zo kan het zijn dat er een vrijwilliger op een dag alle werkzaamheden in het kattenverblijf uitvoert. Mocht de vrijwilliger hier klaar mee zijn, dan is er nog tijd om met de katten te spelen en de extra aandacht te geven.”

Waarin merken jullie de nadelen van het virus?

,,Het coronavirus is heel nadelig voor onze dierenasielen, we merken goed wat voor beperkingen het virus met zich meebrengt. Zo is onze werkwijze veranderd. Als mensen de dierenambulance bellen zal er in deze crisis nog maar 1 medewerker komen in plaats van 2. Mocht het een geval zijn waar er echt 2 medewerkers nodig zijn, dan rijdt hij of zij mee op de derde stoel in de laadruimte van de Dierenambulance. Verder heeft onze Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming een andere werkwijze: ze werken door, maar de urgente meldingen worden nu als eerste direct behandeld.

Voor de minder urgente meldingen wordt een afweging gemaakt of het nodig is om direct te handelen. We doen geen huisbezoeken meer, maar wel buiten inspectie zoals bij weidedieren. Meldingen van dieren in nood kun je blijven doorgeven bij meldpunt 144. Daarnaast geldt voor al onze medewerkers dat ze zich aan de regels van het RIVM houden: we schudden geen handen meer, houden 1,5 meter afstand en niezen in onze elleboog.”

Wat merken jullie nog meer van de coronacrisis?

,,Het zijn aparte tijden, we moeten onze werkwijze hiervoor aanpassen. We merken wel dat er een goede sfeer hangt in het team. Al onze medewerkers zijn druk bezig in de dierenasielen, ze zorgen goed voor zichzelf en elkaar. Daarnaast houdt iedereen zich aan de regels, waardoor de kans om ziek te worden is verminderd. We hebben een kleiner team, maar moeten nog wel veel doen. Dus het is aanpoten in deze drukke tijden, maar het gaat nog goed.”

Hebben jullie nog activiteiten moeten cancelen?

,,Ja, dat wel. Onze trainingen en de bijbehorende activiteiten van Gehoorzame Huishond zijn allemaal afgelast.”

Merken de dieren iets van het virus? Zijn ze bijvoorbeeld onrustiger?

,,Nee, we merken niet dat de dieren onrustiger zijn door de situatie. Op sommige locaties is de aandacht voor de dieren de ene dag meer dan de andere dag. Maar dat komt omdat we erg druk zijn met de andere werkzaamheden. Maar over het algemeen krijgen de dieren aandacht genoeg, maar dan in kleinere teams. Het is eerder rustiger voor de dieren, omdat er minder bezoek komt.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!