Coronazomer: Ilma en Rob van Zeeland

Woensdag 22 juli 2020

Door Carla van Vliet

Het is een gekke zomer. Waar de meeste Nederlanders, en dus ook Apeldoorners, vaak richting het warme zuiden of andere tropische oorden gaan, kiezen velen er dit jaar voor de zomervakantie anders te vieren. In onze zomerserie ‘Coronazomer’ zie je de komende weken flink wat Apeldoorners langskomen die ieder op een eigen manier de zomer doorkomen. Ilma (53) en Rob (57) van Zeeland hadden zin in de zomer. Zoals ieder jaar zouden ze per vliegtuig naar Spanje gaan totdat corona roet in het eten gooide.

Wat zouden jullie in Spanje gaan doen?

Ilma vertelt: “Als kind werd ik door mijn ouders al meegenomen naar Spanje. Van kennissen mochten we een huisje huren en datzelfde huisje huren wij nog steeds. Meestal 2 keer per jaar. Bij voorkeur gaan we in de maand mei en dan eind juni/begin juli nog een keer. Het is in die periode nog niet zo warm in Spanje en ook lekker rustig. Vooral als de Spanjaarden zelf ook vakantie hebben kan het er zo enorm druk zijn. Tussendoor zijn we wel eens uitgeweken naar Frankrijk of Griekenland maar Spanje overtreft wat ons aangaat alles. Het voelt voor ons als thuiskomen.”

Wat is daar zo aantrekkelijk aan?

Ilma vervolgt: “Het betekent voor ons vrijheid. We hebben een ‘eigen’ huisje en geen verplichtingen zoals bijvoorbeeld in een hotel, waar je op tijd moet eten en opstaan. We zijn lekker op onszelf, met de zee op loopafstand. We hebben bij het huisje een auto en fietsen, we kunnen dus makkelijk zelfstandig naar de stad een eindje verderop. We eten gezellig in restaurantjes en drinken soms een borreltje met wat buren. In het dorp heb ik een  cursus Spaans gevolgd, die ik eigenlijk nog eens zou moeten herhalen, maar we redden ons hier prima.”

En toen kwam corona!

Rob vertelt: “Ja, het huisje was uiteraard al gereserveerd en de vliegtickets geboekt maar de vlucht werd geannuleerd. En dan houdt het op hè. We hebben nog heel even overwogen met de auto te gaan maar dat bleek toch geen optie. Het is wel 1650 kilometer en waar kun je onderweg terecht voor een overnachting. Daarbij, we willen de ellende gewoonweg niet opzoeken. Onze gezondheid vinden wij belangrijker. Kennissen van ons, die momenteel wel in Spanje zitten, meldden ons dat het op het eerste gezicht wel meevalt. Mondkapjes zijn alleen verplicht in winkels en worden gedragen door obers. In de grotere steden zijn alle winkels gewoon open, maar in het dorpje waar wij zitten is bijna alles gesloten. Maar op deze manier hoeven wij niet zo nodig. Jammer is het natuurlijk wel.”

Hebben jullie een alternatief?

Ilma zegt: “Jazeker, we zijn net terug van een week naar Zeeland! We wilden er toch even tussenuit en huurden een huisje op een park, lekker dichtbij het strand. Het weer viel gelukkig nog mee. We hebben er fietsen gehuurd en zagen hoe mooi Nederland toch eigenlijk  is. Kijk, in Spanje begonnen we de dag met uitslapen, dan wat koffiedrinken buiten en daarna door naar het strand en aan het eind van de dag ga je wat eten in een leuk tentje. Maar daar is het zonnige weer ook naar. Je gaat vanzelf een tandje terug. Hier in Nederland ben je toch ondernemender, ga je er meer op uit.”

Wat concludeer je als je terugkijkt?

Rob zegt: “Het grootste verschil is het weer, we missen de zon wel. Maar ook hier kun je lekker op een terras zitten of in een restaurant eten, alleen moet je even reserveren. En dat went eigenlijk ook wel weer. We hebben nu nog een week vrij en klungelen lekker thuis wat aan. Je doet andere dingen dan je gewend bent. Vanmiddag staat er zelfs een scootertocht op het programma. Het heeft geen zin er chagrijnig over te doen, wij vermaken ons wel. En als je dan weer hoort en leest hoe heftig corona in Spanje weer opvlamt hier en daar dan vinden wij Nederland prima. Het is een andere vakantie maar toch ook heel leuk. En volgend jaar gaan we misschien wel een keertje extra naar Spanje!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!