Dag paleis-tapijt, tot Pasen 2021

Donderdag 15 maart 2018

Door David Levie

Het hoofdgebouw van Paleis Het Loo is leeg en klaar voor de restauratie die precies drie jaar gaat duren. Alles is erop gericht om het museum weer iets voor Pasen 2021 te heropenen. Met Pasen begint immers het seizoen en als er geen grote tegenvallers zijn, ligt het tapijt dat vandaag (donderdag 15 maart ) als laatste museumstuk is verwijderd weer op zijn plek in de audiëntiezaal van Koning Willem II.

De opa van Wilhelmina heeft er zelf nooit over gelopen. Zijn kleindochter – door haar geboorte de redder van monarchie – wel . En menige andere vorstelijke voet natuurlijk. Op Soestdijk. Want daarvoor was het laat negentiende-eeuwse tapijt bedoeld. Pas in 1984, toen het paleis in Apeldoorn in een museum veranderde, werd het op Het Loo uitgerold.

Waarheen het tapijt dat in het Belgische Doornik is gemaakt verhuist is onbekend. Ergens naar het westen des lands in ieder geval waar ook andere kostbaarheden uit het paleis zijn opgeslagen. Meer wil Het Loo daarover niet kwijt want dieven liggen op de loer. Wel verrijst er in Amersfoort een groot depot waarvan ook andere toonaangevende musea vanaf 2020 gebruik kunnen maken. Een Nationaal Collectie Centrum dus.

Kaal

Interessant om te zien zo’n kaal paleis overigens. De verplaatsbare versieringen zijn weg, de muren uit de zeventiende eeuw komen tevoorschijn. Maar niet voor de ogen van het publiek. Dat moet drie jaar wachten totdat de restauratie is voltooid. Helemaal dicht gaat het Loo niet. Op 30 maart gaat een klein deel weer open. De stallen, het nabije restaurant en de tuinen. De prijs van een kaartje is gehalveerd tot 7,50 euro, kinderen mogen voor 2,50 euro komen kijken. Vaste evenementen gaan door waaronder de Spirit of Winter, wanneer de tuinen weer gesloten zijn. De beperkte opening is immers seizoensgebonden. Maar het Stallenplein is met de kerst open van 15 december tot en met 6 januari. In de schoolvakanties en op Nationale is het Loo ook op maandag open. Buitengewoon Open, verklaart het paleis plechtig.

Ondanks de restauratie verwacht Het Loo nog behoorlijk wat belangstelling: zo’n 100.000 bezoekers. Ze kunnen in stallen niet alleen naar koninklijke rijtuigen kijken maar er is ook een bescheiden expositie ingericht over de Oranjes en hun geliefde huisdieren. Ook de balzaal waar een restaurant is gevestigd is in het toeristenseizoen (eind maart- eind september geopend. Maar alleen voor groepen die een high tea willen gebruiken. De Paleisconcerten gaan de ijskast voorlopig in. Voor iedereen is er een speciale lift die het mogelijk maakt de tuinen van bovenaf te bekijken en de werkzaamheden op het voorplein te volgen. Verder is Het Loo van plan zo nu en dan de pers uit te nodigen om zo het publiek van de vorderingen van de restauratie op de hoogte te houden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Paleis Het Loo

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!