De Apeldoornse formatie Wood, een bijzondere band en de mooie mensen (4 man) erachter

Vrijdag 30 augustus 2013

Door Ingrid

Aanleiding voor een persoonlijk gesprek was de presentatie van Wood’s nieuwe formatie en muziek in het BluesCafé in Apeldoorn, woensdag 14 augustus 2013.

Een fijn gesprek op dinsdagavond 27 augustus 2013 in de gezellige buitentuin van artcafé SamSam met één van de initiatiefnemers Elroy en de eerste nieuwkomer, Henri in de band. Wouter, het opperhoofd en initiatiefnemer kon helaas niet aanwezig zijn i.v.m. een vervelende infectie aan zijn hand; beterschap toegewenst Wouter! Marco, de andere nieuwkomer in de band, genoot nog heerlijk van een vakantie.

Wood bestaat uit Wouter Loderichs, 38 jaar, Elroy van Hasselt, 41 jaar, Henri van der Broek, 40 jaar en Marco Onstenk, 40 jaar. Info voor alle groupies: alle bandleden hebben een relatie en twee van hen hebben kinderen. Wood is daardoor dus gewoon genieten van hun bijzondere nieuwe muziek: Delta Groove een mix van rauwe blues uit de stroomgebieden van de Mississippi, funk, hiphop en de technologie die Wood eraan toevoegt, omdat ze nu eenmaal Wood zijn, hun performance en hun fijne energie.

Elroy speelde al vanaf zijn 9e gitaar en vond The Shadows helemaal te gek, terwijl hij studeerde aan de CALO, sportacademie, heeft hij in verschillende bands gespeeld en tijdens Jam-Sessies ontmoette hij Wouter en werd hij fan van de bas.

Henri kwam in aanraking met muziek doordat hij van zijn ouders naar de muziekschool moest, een ramp vond hij het. Toch een ramp die goed uitpakte, door zijn zoektocht naar zijn instrument heeft hij veel ervaring opgedaan met verschillende instrumenten, bands en uiteindelijk ontmoette hij ook Wouter tijdens een van de vele Jam-Sessies. Wouter als inspirator, leraar, trainer, bracht Henri via de snare drum naar zijn gitaar, die hem uiteindelijk bleef boeien.

Wouter leert mensen spelen vanuit emotie en gevoel, waardoor levens van muzikanten veranderen en ook de kijk van het publiek op muziek. ‘Muziek is verhalen vertellen’ hoorde ik iemand zeggen, die woensdag in het BluesCafé was, en dat is juist iets waar Wood goed in is. Verhalen die recht uit het hart komen. In het BluesCafé waren de mooie teksten niet altijd goed te verstaan, toch bracht de muziek het verhaal over.

Het Wood-verhaal is vormgegeven in een trilogie: de 1e CD “bevrijding” – The space without anxienty, de 2e CD “kracht” – the Wood Album en de 3e CD “geluk” is in de maak. 7 nummers ervan zijn die woensdag in het BluesCafé ten gehore gebracht. Aan de andere nummers werken ze nu hard. D verwachting is dat de nieuwste CD-presentatie rond 14 februari 2014 plaats zal vinden. Om vandaar uit is het de wens om zoveel mogelijk te kunnen spelen, nummers uit te kunnen brengen op Spotify en Itunes, om opgepikt kunnen worden en om te spelen op Lowlands in een van de kleinere tenten.

Wood is een band die naast het zelf spelen ook een hoog sociaal maatschappelijk muzikaal doel heeft: Apeldoornse muzikanten gaan al heel gemoedelijk met elkaar om, toch is het voor nieuwkomers nog een drempel om toe te kunnen treden. Wood zou graag een mogelijkheid in Apeldoorn zien waar muziek samen komt, nieuwkomers kunnen leren, oefenen, waardoor hun drempel wordt weggenomen en iedereen, jong, oud, talentvol, beginner in een ‘flow’ komt. En zodra er ‘flow’ is gaat alles vanzelf: genieten, samen zijn, muziek, samenwerken, eigen vrijheid, geven en nemen, liefde voor mens en muziek.

Wood, een bijzonder mooie band die concessieloos speelt met muziek direct uit het hart, die je raakt en iedere keer weer vernieuwend bezig is. Wie weet heeft hun 4e CD wel Motown-invloeden met een klassiek randje.

Volg Wood offline: 14-09-2013 op radio Apeldoorn, 15-09-13 in het BluesCafé, 22-11-2013 in SamSam en volg ze online op facebook: https://nl-nl.facebook.com/pages/Wood/90831982172 en de officiële Woodsite: http://www.woodmusic.nl en geniet van melancholie met een alternatief randje die tegelijk toegankelijk is: de nieuwe Wood ! Enjoy Groove Shmoovie !

Interview door Ingrid Streppel en fotografie door Peter van Rijsbergen.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!