De Apeldoornse Grift en haar stroomgebied

Zaterdag 26 mei 2018

Door Yvonne Zwikker

Wat begon als een archief voor eigen gebruik van en voor de leden van de werkgroep Sprengen en Beken resulteerde na een kleine drie jaar in een boekwerk van ruim 110 pagina’s met de titel: De Apeldoornse Grift en haar stroomgebied. Het boek dat gisteren (vrijdag 25 mei) gepresenteerd werd, vertelt het verhaal van 18 Apeldoornse sprengenbeken die uitmonden in de Grift aangevuld met nog andere beken die dat doen in de IJssel en het kanaal. Deze waterlopen vormen de bron van de geschiedenis van Apeldoorn. Liefhebbers kunnen in dit boek informatie vinden over de geschiedenis, de functie en de natuur die de sprengen en beken omringt. Op uitgebreid kaartmateriaal is de loop van de beschreven beken te vinden.

Aan het boek werkten drie auteurs: Hans van Eekelen, Theo Kuipers en Henk Weltje allen als vrijwilliger verbonden aan de KNNV, Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Apeldoorn met een passie voor sprengen en beken. De werkgroep houdt zich op Apeldoorns grondgebied bezig met het bestuderen van de ontwikkelingen van flora en fauna. De waterkwaliteit en het totale grondwatersysteem behoren ook tot het aandachtsgebied. In de praktijk werken de vrijwilligers aan kennisvermeerdering door middel van inventarisaties, lezingen, studiedagen en avonden en het schonen van bepaalde beken onder andere in samenwerking met RAVON, de gemeente Apeldoorn, Alterra en Waterschap Vallei en Veluwe.

Bij de officiële presentatie op 25 mei in de Burgerzaal van het Huis van de Stad liet wethouder Jeroen Joon weten blij te zijn met deze waardevolle inzet van vrijwilligers. Zo blijft de geschiedenis levend. Het boek dat op niet commerciële wijze met behulp van crowdfunding tot stand kwam heeft een oplage van 1000 stuks. In Apeldoorn is het verkrijgbaar bij Primera, Nawijn en Polak en Bruna voor
13,50 euro.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!