De betoveRING in CODA

Woensdag 31 maart 2010

Door Stadsmens

Dat een ring veel meer is dan een symbool voor vriendschap, trouw en familiebanden of een herinnering aan gebeurtenissen of vakanties, blijkt in deze betoverende tentoonstelling van zestig ringen in CODA Museum, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. Van 13 maart tot 30 mei 2010.

Het thema BetoveRing is in alle facetten terug te vinden. Bijvoorbeeld in het ontwerp van Eva Theuerzeit Kom dichterbij waarin een kleine, sprookjesachtige wereld tot in detail is uitgewerkt. Zij won hiermee zowel de Publieksprijs als de NOW Award 2009-2010. De ring I don’t want to be a frog van Vincent Limpers is geïnspireerd op het sprookje van de kikker die omgetoverd wordt tot een schone prins. Maar het ontwerp staat ook symbool voor zijn eigen leven waarin hij na een zeer moeilijke periode de draad weer heeft opgepakt. Lindon van Joeri Dijkman is gebaseerd op de verhalen van J.J.R. Tolkien. Lindon is het land van de muziek en wordt bewoond door elfen. Het ontwerp verbergt op mysterieuze wijze de betoverende muziek van de elfen.
 
Het mooie van ringen is, dat zij op verschillende manieren en bij allerlei  gelegenheden gedragen kunnen worden. Ringen kunnen de schoonheid van de handen benadrukken of juist andersom: beschadigingen of misvormingen bedekken.
 
De tentoonstelling komt voort uit de vierde wedstrijd die de Vereniging Goud- en Zilversmeden heeft uitgeschreven voor gevestigde en aankomende goud- en zilversmeden. Achttien deelnemers ontvingen van de vakjury een prijs en/of nominatie. De BetoveRING is een reizende tentoonstelling die tot 1 maart 2011 op verschillende locaties in Nederland te zien. (foto: Maurits van Hout)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!