De gemeente is ‘zo traag als dikke stront in een trechter’

Donderdag 16 februari 2017

Door StrangeArt

StrangeArt

Ik ben boos en gefrustreerd.  Beleidsnota’s van de gemeente gebruiken termen als ‘de actieve burger’, ‘de meedenkende burger’. Men wil graag dat je als inwoner initiatieven ontplooit, immers er is sprake van een terugtredende overheid en als gemeente kun je niet alles zelf meer doen. Een goede zaak: een mondige en actieve burger zorgt voor ‘reuring’ in de stad. Die burger is maatschappelijk betrokken, geeft om de stad en haar inwoners. Helemaal mee eens dus, die opvatting van de gemeente.

Nu noem ik mijzelf, heel arrogant, zo’n betrokken burger. Samen met anderen ben ik initiator van verschillende maatschappelijke projecten. Projecten die geld kosten. Om die projecten te realiseren zijn we afhankelijk van subsidiegevers.

Wat is mijn strategie bij fondsen verwerving:
Probeer bij zo veel mogelijk instanties een sympathie bijdrage te krijgen, het gaat dan niet om substantiële bedragen, het totaal wordt door die bedragen echter wel substantieel.
Als laatste fase wordt het resterende bedrag gevraagd bij een landelijk extern fonds.
Door die eerder toegekende sympathie bijdragen laat je het landelijke fonds zien dat er maatschappelijk draagvlak is. Heel belangrijk voor toekenning.

Korter gezegd, doe het volgtijdelijk, de aanvraag bij een potentiële subsidiegever niet eerder aanvrager dan dat de vorige bij een andere subsidiegever is toegekend.

Een van die mogelijke subsidiënten is de gemeente, en laat daar nou net mijn frustratie zitten. Het duurt zo lang, zo lang. Ik spreek verschillende wethouders en hoor, het komt goed, weken later val ik ze weer lastig, het komt goed. Meerdere mails, geen antwoord. De doorlooptijd van een project wordt door deze traagheid van de gemeente te lang. Mede-initiatiefnemers leggen uiteindelijk het bijltje er bij neer. De interesse en flow is gewoonweg weg. Alweer een illusie armer bij de collega’s.
Mijn ervaring met andere mogelijke subsidiënten is goed, snel en een duidelijk antwoord, en er wordt direct een contactpersoon genoemd.

Weet je, als de gemeente het niet op haar weg vindt een project te financieren ben ik niet boos. Maar alstublieft gemeente, neem een go, no go besluit.

Een actieve burger, Roelof Rump

Over de foto: Om moedeloos van te worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!