De hechte band tussen 4Daagse Apeldoorn en Victoria Boys

Maandag 17 juni 2024

Door Kevin van Es

Al bijna 70 jaar werkt 4Daagse Apeldoorn nauw samen met diverse sponsoren en partners. Zo is het wandelevenement onlosmakelijk verbonden aan Ton van Laarhoven. De samenwerking begon ruim 50 jaar geleden, met Ton zijn cateringbedrijf Van Laarhoven Catering. Tegenwoordig is de geboren en getogen Apeldoorner met zijn grote liefde Victoria Boys de thuisbasis van de 4Daagse. Hoe is de band tussen de Apeldoornse voetbalvereniging en het wandelevenement zo sterk geworden als het vandaag de dag is?

Zelf is Ton geen wandelaar, toch praat de geboren en getogen Apeldoorner vol passie over het groene wandelevenement. “Als ondernemer was ik bijna 50 jaar betrokken bij de 4Daagse, in de jaren daarvoor ben ik als ‘hulpje’ aanwezig geweest. Mijn toenmalige buurman (is later mijn zwager geworden) was de eerste cateraar op de 4Daagse. Daarna ben ik met zijn schoonzus getrouwd en hebben we het werk overgenomen.”

Mobiele lunchroom

Ton en zijn vrouw Cobi hadden een rijdende lunchroom: “Wij deden het venten van koffie aan de kooplui. We stonden met een kar op de markt, mijn vrouw ging met een hulpje langs de kooplui. De markt had toentertijd 300 kramen, het was enorm groot. ‘s Morgens vroeg stonden we op de markt, dan kwamen eerst de gasten uit de kroeg een warm kopje koffie halen voor de terugweg naar huis.”

Tijdens de 4Daagse begon de werkdag van Van Laarhoven al om 04:00 uur. “Rond 06:30 uur zagen we de eerste lopers voorbij komen. Wanneer de laatste loper rond 10:00 uur was gepasseerd, verplaatsten we ons naar een andere locatie. Daar ontmoetten we de lopers die al 30 kilometer hadden afgelegd op hun terugweg.”

Ton omschrijft het werken tijdens de 4Daagse als ‘ongelooflijk hectisch’. “In die tijd moesten we onze eigen aggregaat en water mee nemen, want dat was er niet. We moesten alles verzorgen, zelfs ons eigen afval namen we mee.” Het was koffie en thee in de morgen “In de middag gingen er ook wel een aantal broodjes doorheen. Broodje met haring, hamburger en kaas.” Ook de koeken vlogen de kar van Ton uit: “Suikers zijn belangrijk tijdens het wandelen.”

Een bijzondere band

In 2005 moest de 4Daagse (wegens een verbouwing) weg uit Orpheus. “De 4Daagse viel toen nog onder de Nederlandse Wandelsport Bond (NWB), de bestuurders waren niet actief in Apeldoorn. Ik heb aangegeven te kunnen overleggen met mijn voetbalclub, waar veel ruimte en een prachtige accommodatie is. Je loopt linea recta de natuur in. Het is een geweldig huwelijk geworden.” 

De NWB wilde terug naar Orpheus, zo vertelt Ton: “Toen hebben alle actieve vrijwilligers aangegeven liever bij Victoria Boys te willen blijven. In Orpheus zitten we in kleine ruimtes, hier hebben we ruimte en natuur. De Apeldoornse 4Daagse staat bekend om haar natuurwandelingen, daar past het sportcomplex aan de Berghuizerweg perfect bij.

Ideale locatie

Om diverse redenen is het complex aan de Berghuizerweg een perfecte start- en finishlocatie voor 4Daagse Apeldoorn: “We ontzorgen ze. Op gebied van facilitaire zaken zorgt ‘Vicky Boys’ voor alles, van tenten en toiletunits tot vrijwilligers. De 4Daagse heeft hier haar opslag, dus we hebben alles op één locatie. Dat maakt de samenwerking heel fijn. De deelnemers kunnen hier ook makkelijk weglopen en de routes van de 4Daagse hebben altijd in deze contreien gelegen.”

Volgens Ton ademt het terrein 4Daagse: “Als je onze horecatent ziet en de Apeldoornse artiesten die we inhuren, met een patatboer, ijscoman en zelfs een visboer. Dat maakt het samenhorigheidsgevoel, mensen blijven hier ook daadwerkelijk hangen. Het samen wij- gevoel tussen de wandelaars, organisatie van de 4Daagse en Victoria Boys is hecht.”

Ook voor Victoria Boys is de samenwerking essentieel. Het lukt volgens Ton lang niet alle sportverenigingen om te (over)leven van de inkomsten vanuit hun eigen sport, ze moeten ook enkele neveninkomen hebben. “Victoria Boys verhuurt onder anderen een ruimte aan de Passerel en mannenkoor Bel Canto. Daarnaast zijn we bezig met het bedrijventoernooi. Geen sportvereniging leeft nog alleen van haar eigen leden.”

Ook de komende jaren begint en eindigt de Apeldoornse 4Daagse op het terrein van Victoria Boys.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!