Help de bevolking van Oekraïne

De Kift, muziektheater zoals het hoort

Zondag 15 januari 2012

Door Stadsmens

Een optreden van de Kift is altijd spektakel. Gooi een flinke dosis punk, fanfare en folk in de Blender, mix het tot een compacte massa en overgiet het met een flinke slok theatraal spektakel en zie daar: De Kift. Acht mannen in overwegend niet heel goed zittende pakken die met drums, bas, gitaar, toetsen en heel veel koper een bijzonder dynamische show neerzetten. Het meest bijzondere instrument was wel de hele achterwand van het podium. Emmers, stofzuigers, bezemstelen, fietswielen en wat al niet meer werden gebruikt als begeleiding van een flink aantal nummers. Het had de technici van Gigant wel een paar hoofdbrekens gekost om dat allemaal aan de praat te krijgen. Nee, de techniek van De Kift verzorgen is geen doorsnee klusje. Het ging ze goed af al rende er zo nu en dan een techneut wat nerveus van links naar rechts door de zaal.

Het optreden was dit keer Nederlandstalig, wat ook al niet vanzelfsprekend is want de band bracht ook Duits- en Franstalige CD’s uit en toerde ook in die landen. De Kift liet zich niet van de wijs brengen doordat het publiek flink had laten afweten. Zo’n 60 mensen waren er. Jammer, maar de band liet zich er niet door weerhouden er vol voor te gaan en de weinige mensen mee te voeren in hun bonte mengeling van melancholie, weemoed en avontuur. Maar liefst zes toegiften gaven de heren, daarmee een geweldig statement makend dat het niet aan hen lag. De zaal omarmde de band en meezingend en dansend werd duidelijk dat de Kift staat voor feest, passie en goede muziek. Nog even twijfelde ik halverwege of het optreden niet beter in de theaterzaal had kunnen plaatsvinden maar naarmate de avond vorderde bleek dat dit een slecht idee zou zijn geweest.

Ook de support-act, ja die was er ook nog, liet mooie Franse chansons horen. Nathalie Matteau & Les Hommes Perdu, een Nederlands-Canadees gezelschap dat in de traditie van Edith Piaf perfect paste in de sfeer van de avond.

Kortom, zij die het lieten afweten hebben een prachtige avond gemist. ( foto’s Peter Vroon)

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?