De kroontjes zijn weer terug op Rijksmonument De Naald

Maandag 2 september 2019

Door Redactie

Er zijn weer kroontjes te zien op het hek rondom Rijksmonument De Naald, deze zijn op zaterdagmiddag 31 augustus onthuld. Op foto’s van de onthulling van het monument zijn de kroontjes te zien. De kroontjes waren in de loop der jaren verdwenen, tot het laatste weekend van augustus.

In 2017 was de wijk De Naald aan de beurt voor de Atlas van Apeldoorn. Elke zomer wordt er een Apeldoornse wijk of een Apeldoorns dorp uitgelicht. Oorspronkelijk zaten er kroontjes op de palen van het hek dat rondom De Naald staat. Dit werd duidelijk in de zoektocht naar oude foto’s. In het kader van de Atlas van Apeldoorn is van deze ontdekking een project gemaakt.

Reconstructie

Samen met studenten van de TU Delft heeft Studio Maaike Roozenburg onderzocht hoe de kroontjes het beste gereconstrueerd konden worden. Dit is gedaan door een mal te maken van een van de overgebleven kroontjes uit de collectie van Paleis Het Loo. De nieuwe kroontjes zijn geschilderd in de originele kleuren.

Samenwerking

Dit project had niet kunnen slagen zonder de bijdrage van een aantal partijen. Naast de gemeente hebben Erfgoedplatform Apeldoorn, Stichting Monumentenbezit, Rabobank Apeldoorn, Paleis het Loo en de wijkraad De Naald een bijdrage geleverd.

Oranjestad

De koninklijke familie heeft op verschillende plekken in Apeldoorn haar sporen achter gelaten. Een duidelijk voorbeeld hiervan is natuurlijk Paleis Het Loo, dat in 2021 haar deuren weer opent. Het herstellen van de kroontjes is een van de activiteiten in de opmaat naar de opening. Eerder dit jaar werd in dit kader De Wissel onthuld aan de Prins Willem-Alexanderlaan. Later dit jaar zullen er nog activiteiten volgen die laten zien dat Apeldoorn een echte Oranjestad is.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!