De man achter… Virtueel Apeldoorn

Donderdag 20 mei 2010

Door Stadsmens

Altijd al in een luchtballon boven Apeldoorn willen zweven? Of rond willen lopen in dat deel van de stad dat eigenlijk nog niet bestaat maar waar je wel benieuwd naar bent? Het is allemaal mogelijk dankzij de inspanningen van Rick Klooster en zijn team Ruimtelijke Informatie van de gemeente Apeldoorn.

Virtueel Apeldoorn heet het project waar de afgelopen jaren hard aan gewerkt  is. De stad in 3D biedt de mogelijk stadsvernieuwingsprojecten zichtbaar en tastbaar te maken. Klooster vertelt dat deze manier van presenteren vooral tijdens bewonersavonden veel vragen wegneemt.  Mensen krijgen direct te zien hoe hun straat of buurt er na de aanpassingen uit komt te zien. Kunnen er rondlopen en vanuit alle gezichtspunten een beeld krijgen. Alle aanwezigen hebben hetzelfde vertrekpunt en discussie over interpretaties en beeldvorming wordt hiermee in belangrijke mate voorkomen. In Helmond, waar een vergelijkbaar project bestaat, leidde dit bij een groot stadsrenovatieproject tot slechts twee bezwaarschriften.

De grote virtuele Apeldoornse wereld is uniek in Nederland. Hoewel  zestien andere gemeenten ook in 3D te zien zijn, is Apeldoorn de grootste en de compleetste en wordt de virtuele wereld door de gemeente zelf beheerd. Met een toekomstvisie dat straks ook bewoners en ondernemers zelf hun eigen stukje virtuele wereld kunnen vormgeven. Een interactieve combinatie van Google Earth en Second Life.

De site kent nu al de mogelijkheid om te reageren en te chatten met mensen die op dat moment samen met jou door de buurt lopen of met jou in de ballon boven de stad vliegen. En daardoor is Virtueel Apeldoorn steeds meer een communicatiemedium aan het worden over stadsontwikkeling, vernieuwing, uitbreiding en ruimtelijke vormgeving in de breedte.

Volgens Rik Klooster wordt er hard gewerkt om de site nog laagdrempeliger te maken en meer ontwikkelingsplannen toe te voegen.  Nog veel te doen maar nu al zeker de moeite om alvast een kijkje te nemen. (foto Inez Pleizier)

Check de website: www.virtueelapeldoorn.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!