Help de bevolking van Oekraïne

De Maten: een stad in een stad

Dinsdag 17 april 2012

Door Randy Gasper

Randy Gasper

Al fietsend op een zonnige lentedag in De Maten, besef ik me dat ik in De Maten alles heb, wat ik eigenlijk nodig heb. Het enige wat ik er niet kan doen zijn een aantal gemeentelijke zaken. Een paspoort regelen, een geboorte doorgeven, een vergunning aanvragen… maar goed.

Verder vind ik er alles wat ik nodig heb. Ik merk ook aan mezelf dat als ik de verschillende “poorten” naar De Maten binnen rijd, echt weer binnenkom op voor mij zeer vertrouwd gebied. De Maten wordt terecht gezien als enorme doolhof. Zelfs ik verdwaal nog wel een keertje in het jaar. Maar als doorgewinterde Matenaar, geboren en getogen, ken ik ook zo’n beetje alle sluiproutes, handige paadjes en de juiste weg naar de juiste zijstraat van de zijstraat van de zijstraat.

De grote rondweg laat alles nog aardig doorstromen. De bus doet zijn rondje, de hardlopers eveneens. Voor deze laatste groep is het sowieso goed vertoeven. Want niet alleen de rondweg, maar ook het Matenpark en de terreinen rondom de voetbalclub Groen Wit zijn heerlijke plekjes voor deze sport. In De Maten durven zelfs mensen met nordic walking stokken zich publiekelijk te vertonen.

De rotonde geeft een klein stukje kunst aan De Maten. De 3 maagden op de rotonde verliezen echter ook deze zomer weer alle maagdelijkheid als ze worden misbruikt voor menig EK-feest. We gaan er dan vanuit dat het Nederlands Elftal wel een keertje wint. De rest van de kunst valt te bewonderen in bijvoorbeeld de CODA Bibliotheek.

De Maten is natuurlijk een prima plek voor jong en oud. Je kan er heerlijk peuteren in speeltuinen en creches, je kan lekker kind zijn op het crossbaantje, voetbalveldjes, skatebaan of gewoon op de kinderboerderij. Je kan lekker puberen op De Heemgaard of het Edison College. Je kan net als Apeldoorns trots Sparta ondernemen op het industrie- en bedrijventerrein. Er is met de dames van Alterno zelfs topsport te beleven in deze week. Bovendien is De Maten een goed voorbeeld waar integratie volledig is geslaagd. Vele culturen en geloven leven er samen in vrede en harmonie. Iedereen draagt zijn of haar steentje bij aan een sociaal Apeldoorn.

De Eglantier heeft inmiddels een complete metamorfose ondergaan. Met Xenos en Hema erbij bezit De Maten een zeer interessant (winkel)centrum en geeft het De Maten een meer volwassen aangezicht. Het openbaar vervoer rijdt er redelijk op tijd en met regelmaat. Met een paar bochten kronkelen we de A50 en A1 op en bestormen we Nederland van west naar oost, van noord naar zuid. Zelfs een klein station bevestigt dat De Maten toch echt een stad in een stad is.

Ik kan nog wel even doorgaan: benzinepompen, kerken, bejaardencentra, kleine winkelcentra, breedtesport… De Maten heeft het allemaal. Op een steenworp afstand hebben we zelfs de McDonald’s.

De Maten. Mijn Maten. Mijn stad.

Leuke gerelateerde berichten:

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?