De Pretentielozen 50 jaar en springlevend

Zaterdag 29 oktober 2016

Door Ben Eggermont

Langzaamaan loopt de foyer van Podium Gigant vol met leden, oud-leden en genodigden van de Vereniging Amateur Beeldende Kunstenaars ‘De Pretentielozen’. Op deze middag, 28 oktober 2016, is dit de plek waar de vereniging haar 50-jarig bestaan met een grote overzichtsexpositie van werk van de leden viert.

Bij binnenkomst trakteert de vereniging iedereen op koffie met gebak, dat door de lokale bakkerij van der Wal & Jolink bereidwillig is gesponsord. Nadat iedereen elkaar wederzijds heeft begroet en oude bekenden verhalen uitwisselden, opent de voorzitter Pim van Leeuwestijn deze feestelijke middag door kort terug te grijpen op de bijna roemruchte geschiedenis van de vereniging, een speciaal woord dank was er voor Yvelotte Hennings en haar dochter Isabelle Backer voor het vele werk dat zij hebben verricht voor de totstandkoming van de jubileum uitgave In perspectief, 50 jaar ‘De Pretentielozen’. Vervolgens bracht wethouder Mark Sandmann namens de gemeente haar felicitaties over en overhandigde hij een cadeau aan de voorzitter, waarbij de inhoud verder onbesproken bleef.

Aan de expositie waren voor de deelnemers ook prijzen verbonden, drie in de categorie ‘plat’‘werk en drie in de categorie ruimtelijk-werk. Op de jury, bestaande uit Magda Buijs, Carla Kassenaar en Kees Blom rustte de zware taak om de prijzen toe te kennen uit het aanbod van bijna 200 werken. “Alhoewel het om amateurkunst gaat, pak je dit wel serieus op. Je let op kleur en kleur gebruik, compositie en techniek. Na een paar rondes kom je zo gezamenlijk tot een definitieve keuze.” vertelde Carla.

De gelukkigen waren voor het platte werk zijn: Gerrie Rietveld(1), Jim Greiner(2) en Auke Terpstra(3). Voor het ruimtelijk-werk gingen de prijzen naar Dick van Meerkerk(1), Ans Bouwmeester(2) en Anna van Tongeren(3).

Waarna het buffet werd geopend voor een drankje en een hapje en iedereen op zijn gemak in het doolhof van Markant de werken kon gaan bewonderen.

Met ruim 150 bezoekers kon men terugkijken op een uitermate geslaagde jubileumbijeenkomst.

Jubileumtentoonstelling “De Pretentielozen
Markant, Centrum voor Kunsteducatie Apeldoorn
Huis voor Schoone Kunsten

Nieuwstraat 379
7311 BR Apeldoorn

Nog te zien tot 18 november

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?