Diaan Speek runt haar eigen stekjesbieb

Zondag 13 juni 2021

Door Carla van Vliet

In de voortuin staat een open kast. Op elke plank staan plantjes of stekjes van planten. Ze staan in zwarte stekpotjes,  kartonnen koffiebekertjes,  stenen potjes en eentje zelfs in een leeg danoontje. En op elk potje zit een sticker met de naam van het plantje. De stekjesbieb aan de Mendelssohnlaan 90 is geopend. We spreken Diaan Speek, de enthousiaste initiatiefneemster en verzorgster van deze bieb.

Hoelang doe je dit al?

“Ik ben net 2 weken open. Hiervoor was mijn tijd gevuld met het mantelzorgen van een buurman. Ik had geen tijd voor planten, ze gingen dan ook allemaal steeds dood. Een nichtje liet op een gegeven moment haar stekjes op water zien en gaf mij er een paar. Dat lukte en er stonden zomaar mooie planten in mijn vensterbank, vanwaar ik ze goed kon zien. Eigenlijk is planten verzorgen dus een kwestie van tijd.”

Hoe werkt het?

“Het is een ruilconstructie. Je mag een plantje meenemen, maar het is wel de bedoeling dat je er dan eentje voor terugzet. Ik heb graag dat de gever de naam van het plantje op het potje zet, zodat iedereen weet wat het is. Ik weet ook niet alles, haha! Heb je geen plantje te ruilen, dan kun je iets doneren in de spaarpot. Van dat geld koop ik dan weer nieuwe spulletjes. Je kunt ook niet iets bestellen of reserveren, je moet het doen met wat je op dat moment ziet. Alle stekjes zijn geworteld dus ze gaan het echt doen. Het is ruilen met gesloten beurs.”

Houdt iedereen zich aan deze afspraak?

“Meestal wel hoor. Vorige week kwam er toevallig een dame met een lege krat en nam alle kamerplanten mee zonder er iets voor terug te zetten. Dat is dan jammer en gelukkig komt dit niet elke dag voor. Ik ga uit van de eerlijkheid van de mensen. Net zoals het niet helemaal eerlijk is als je een ministekje van een tuinplant ruilt tegen een mooie kamerplant. Maar over het algemeen gaat het prima, hoor.”

Hoe vaak ben je open?

“Ik ben elke dag open van 11.00 tot 20.00 uur, zeven dagen in de week. Elke avond haal ik alle plantjes naar binnen, om geen baldadigheid van jongelui uit te lokken. En ’s morgens zet ik alles weer buiten in de kast. Ik kan dan meteen zien of er iets verpot moet worden, of welke plant extra water moet hebben. Ik ben er iedere dag ongeveer een uur mee zoet. Soms haal ik bij de Weggeefhoek een grote plant, waarvan ik dan zelf meerdere stekjes maak. Hiervoor ben ik nog wel op zoek naar die zwarte stekpotjes met een diameter van 7 centimeter, je mag ze komen brengen, haha!”

Waarom doe je dit?

“Ik vind het leuk om te doen en vind het gezellig. Het blijkt een sociaal gebeuren in de buurt. Intussen heb ik binnen ook wel teveel planten. Ik zou ze kunnen gaan verkopen, maar het kan ook zo, via de kast. En stiekem leer ik er ook veel van. Ja, ik ben er erg blij mee.”

 

Lees ook:

Lianne heeft ‘een kastje vol liefde’ | Apeldoorn Direct

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!