Dichter Willem Bierman schrijft kleine biografie van ‘ongekende’ oom

Woensdag 7 februari 2018

Door Redactie

vormgeving omslag Anita Klomps

Van de Apeldoornse dichter Willem Bierman, van wie vorig jaar de dichtbundel Apulische Spelen het licht zag, verscheen onlangs een boek van geheel andere aard, namelijk een monografie van zijn oom Dirk Willem (Wim) Rattink, die hij niet gekend heeft. Het boek draagt de titel Wim Rattink, huzaar-motorrijder.

Wim Rattink was de enige broer van Biermans moeder. Een Apeldoornse kruidenierszoon die loodgieter van beroep was en die verkering had met een dochter van een lokale schoenmaker. Geen bekendheid, geen held. Wel iemand die op 21-jarige leeftijd ‘in den strijd voor het behoud van ons Vaderland’, zoals koningin Wilhelmina het verwoordde, het leven liet. Hij moest eind 1939 in dienst, het bevel tot mobilisatie van leger en vloot was al gegeven. Hij sneuvelde in de vroege ochtenduren van de eerste dag van de Tweede Wereldoorlog, 10 mei 1940, in een gevecht met Duitse luchtlandingstroepen bij vliegveld Valkenburg in Zuid-Holland. Of hij het eerste Apeldoornse slachtoffer van oorlogshandelingen in WO II was, we zullen het waarschijnlijk nooit weten.

De brief en de kaarten die Wim Rattink tijdens zijn diensttijd in Den Haag aan zijn zuster in Amsterdam stuurde, vormen de basis van dit boek. Biermans moeder heeft ze bewaard, samen met andere documenten. Na haar overlijden in 2010 vatte hij het plan op bij wijze van memento een publicatie aan hem te wijden. Het grootste deel van de nagelaten papieren had betrekking op zijn laatste levensfase. Uit de eerste twee decennia van zijn bestaan is, op een aantal jeugdboeken, foto’s, schoolrapporten en een meccanodoos na, weinig tastbaars overgebleven.

Het boek verscheen bij Prado Uitgeverij in een oplage van veertig exemplaren. Hiervan is een beperkt gedeelte voor de verkoop bestemd. Voor nadere informatie: willem.bierman@tele2.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!