Help de bevolking van Oekraïne

Dierenpolitie ziet veel dierenleed

Maandag 6 augustus 2012

Door Redactie

Redmar de Haan (mobiel)

In november 2011 deed de dierenpolitie in de politieregio Noord- en Oost-Gelderland haar intrede. De afgelopen maanden was het voortbestaan van de dierenpolitie onderwerp van discussie. De minister van Veiligheid en Justitie moet nog een definitief besluit nemen over de manier waarop de functie wordt ingevuld. Tot die tijd gaan de zeven medewerkers van de dierenpolitie in de regio Noord- en Oost-Gelderland verder, zoals ze dat al deden, met het opsporen van strafbare feiten als het gaat om het dierenwelzijn.

De meldingen voor de dierenpolitie komen binnen via het landelijke telefoonnummer 144. Bij acute zaken gaan medewerkers van de dierenpolitie direct op weg. In andere gevallen hebben ze soms wat meer tijd nodig. Na een eerste controle maken ze altijd een afspraak voor een hercontrole. Blijkt tijdens een hercontrole dat de eigenaar van de dieren ze nog niet goed verzorgt, dan treffen de medewerkers verdere maatregelen. Ook roepen ze de hulp in van deskundigen om het welzijn van een dier te beoordelen.

Aantallen

Dat de dierenpolitie in de regio Noord- en Oost-Gelderland de nodige meldingen afhandelt en nog veel dierenleed ziet, blijkt wel uit de cijfers van dit jaar.

In januari zijn 110 meldingen afgehandeld. In februari waren dit er 127. Deze hoeveelheid meldingen heeft voor een deel te maken met de kou in die periode. In maart zijn 94 meldingen afgehandeld en in april 107. In mei zijn 91 meldingen afgehandeld. In juni en juli zijn respectievelijk 53 en 70 meldingen afgehandeld.

Apeldoorn

In Apeldoorn werd een kat aangetroffen die door een slechte verzorging te mager was, een compleet verviltte vacht en de niesziekte had. De eigenaar van de kat deed vrijwillig afstand van het diertje. De kat is opgevangen in een dierenasiel.

Ook werden in het buitengebied van Apeldoorn vier paarden in beslag genomen. De dieren waren ernstig verwaarloosd. Tegen de eigenaresse werd proces-verbaal opgemaakt. De paarden kregen onderdak bij een opslaghouder.

Mensen zien verwaarlozing vaak niet

Vaak hebben de eigenaren niet door dat ze hun dieren verwaarlozen. Ze denken in de meeste gevallen zelfs dat ze goed voor hun dieren zijn en snappen niet wat de dierenpolitie komt doen. Mensen zien het dierenleed niet of willen het niet zien. Het komt ook voor dat mensen eigenlijk geen geld hebben om hun dieren te verzorgen en te onderhouden. Ze hebben bij de aanschaf van een dier de kosten onderschat. Het verwaarlozen van dieren sluipt er dan ongemerkt in.

Hoe verzorg je een huisdier

Veel mensen zijn gek op (huis)dieren. Maar voordat u een nieuw (huis)dier aanschaft, is het belangrijk om uzelf een aantal vragen te stellen. Zo weet u zeker dat u een keuze maakt die bij u en uw situatie past.

Wilt u weten hoe u dieren moet verzorgen en hoeveel de aanschaf en het onderhouden van een dier kost, kijk dan eens op de internetsite van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren, het LICG (www.licg.nl). U kunt hier ook lezen welke maatregelen u voor uw huisdier of hobbydier kunt treffen als het buiten warm is.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?