Help de bevolking van Oekraïne

Dodenherdenking in kerk en park meer dan een terugblik op ’40-’45

Woensdag 4 mei 2016

Door Redactie

Apeldoorn heeft op 4 mei in het Oranjepark op een ingetogen wijze Nederlandse slachtoffers van oorlogsgeweld herdacht. Net als in de voorgaande jaren waren er naast ouderen ook veel jongeren op de been. Burgemeester John Berends legde namens alle Apeldoornse burgers een krans bij het monument. Daarna werden genodigden in de gelegenheid gesteld om met kransen uiting te geven aan hun betrokkenheid. Wie vervolgens individueel of met een groep een bloemetje wilde leggen kon daarvoor bij het monument terecht.

Voorafgaande aan de druk bezochte plechtigheid was er een  herdenkingsdienst in de Grote Kerk. Scholieren maakten muziek en  gaven twee onbekende slachtoffers een gezicht. Ir.Hans Suijling , die in Radio Kootwijk in het zendgebouw werkte, pleegde verzet door in het geheim een zendinstallatie te bouwen. Hij dook in 1944 onder, maar werd gepakt en als gevangene naar de Willem III kazerne overgebracht. Als represaille stierf hij op 39-jarige leeftijd hij voor het vuurpeloton.

Veel recenter was de dood van Wilco Martens. In het voormalige Joegoslavië overleefde de nog jonge beroepsmilitair de daar heersende burgeroorlog niet. Een mijn maakte een eind aan het jonge leven van deze onderofficier.

Burgemeester Berends stond bij het geweld in heden en verleden stil. Geweld dat sinds de aanslagen in Parijs en Brussel griezelig dichtbij komt.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?