Doe mee aan de groene #Mijn2040challenge

Maandag 1 juni 2020

Door Redactie

Pixabay

Via sociale media organiseren trainees van het Gelders Traineeship, onder de vlag van provincie Gelderland een wedstrijd. Ze roepen mensen op om hun zwerfvuil op te ruimen, met lokale producten te koken en hun ‘stekkie’ groener te maken. Als je wil deelnemen kan dat tot 17 juni. Als deelnemer ga je 3 uitdagingen aan om duurzamer te worden. Zo kun je een van de duurzame weekprijzen winnen, of zelfs de hoofdprijs: een elektrische fiets.

 #Mijn2040 challenge

De #mijn2040challenge bestaat uit 3 weekopdrachten. Iedere weekopdracht kan in 1 week worden uitgevoerd en gedeeld via Facebook en Instagram. Wie alle deelopdrachten doet, maakt kans op de hoofdprijs van een elektrische fiets. De foto’s en filmpjes worden openbaar gedeeld met de hashtag #mijn2040challenge.

Week 1  Plogging Challenge

De eerste week van 27 mei 2020 tot 3 juni 2020 staat in het teken van zwerfvuil oprapen. Plogging is een samentrekking van jogging en het Zweedse woord plocka, wat verzamelen betekent. Tijdens het ploggen wordt zwerfafval verzameld. Alle items op de verzamelkaart, te downloaden via de website www.gelderland.nl moeten verzameld worden.

Het meeste afval wordt niet natuurlijk afgebroken en zwerft dus voor eeuwig rond. Een (frisdrank)blikje doet er minimaal 50 jaar over om af te breken. Afval hoort dus niet op straat of in de berm maar moet zoveel mogelijk gerecycled kunnen worden.

 Week 2 Van boer tot bord: hou het kort -challenge

Door heel Gelderland kunnen producten rechtstreeks bij de boer, een landwinkel worden gekocht of via regionale voedselpakketten van boer direct naar klant. In de 2e week van 3 tot en met 10 juni moet er van hier gekochte producten een lekker gerecht worden gekookt. Op Facebook of Instagram post de deelnemer een foto of filmpje van de aankoop, waar deze is én van het gerecht. Een foto of filmpje voor en na. Dit moet ook weer gebeuren met de hashtag #mijn2040challenge. Posten is in ieder geval kans maken op een van de 3 weekprijzen

 Ruwweg 1/3 deel van de transportbewegingen heeft te maken met voedsel. Door lokaal en direct bij de boer, een afhaalpunt of regionaal voedselpakket voedsel in te kopen is er een kortere keten nodig. Dit laatste geldt des te meer wanneer het om seizoenproducten gaat. Dat betekent minder vervoersbewegingen en dus beter voor het klimaat.

 Week 3 Vergroen je stekkie-challenge

De laatste week van 10 tot 17 juni staat in het teken van vergroenen van het eigen stekkie. De eigen tuin, balkon of andere plek bij het huis of in de directe leefomgeving. Meedoen kan door een foto of filmpje van de situatie voor én na te posten met weer de bekende hashtag#mijn2040challenge. Wat suggesties: tegels eruit, groen erin. Maak een composthoop. Hang vruchtplantjes op aan het balkon bv een aardbeienplant. Hang plantenbakken op. Maak een bijenhotel of plant nieuwe bloemen voor bijen en hommels.

 Het aanbrengen van extra groen in de tuin biedt voordelen voor onder andere vogels, vlinders en andere insecten, maar zorgt ook voor bevordering van het watersysteem van de tuin: meer wortels zijn gunstig voor het infiltratie en water-vasthoudend vermogen van de bodem.

Achtergrond

Provincie Gelderland werkt samen met veel partners aan het behalen van de klimaatdoelen. Energiebesparing en opwekken van duurzame energie is een belangrijk element hierin, maar ook elektrisch rijden, verandering in de landbouw en circulair bouwen. Met ons eigen gedrag kunnen we ook het verschil maken. Dat inspireerde de Gelderse trainees tot een duurzaamheidsuitdaging. Samen aan de slag voor een duurzame wereld. Als inspiratie gebruikten ze de film 2040. Aanvullende informatie staat op www.gelderland.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!