Doe mee met Zonnepark Apeldoorn

Woensdag 27 december 2017

Door Redactie

In januari start de bouw van Zonnepark Apeldoorn aan de A50  in de wijk Zuidbroek. In het voorjaar wordt de eerste schone stroom geleverd. De stroom wordt beschikbaar gesteld aan inwoners van de stad. Ook kunnen Apeldoorners financieel participeren in het zonnepark.

deA
Energiecoöperatie deA neemt zonne-energie af van het zonnepark en verkoopt deze door aan haar leden. Volgens Michael Boddeke, directeur van deA,  is dit een prachtige stap vooruit: “Wij willen dat er voor iedereen in Apeldoorn positieve energie beschikbaar komt: schone stroom van lokale, hernieuwbare bronnen. Dit nieuwe zonnepark in Zuidbroek is goed voor groene stroom voor ongeveer 1000 huishoudens.” Geïnteresseerden kunnen zich via de website van deA voorinschrijven voor de energie van het zonnepark.

Financieel participeren
Maar er is meer nieuws: bewoners van Apeldoorn kunnen ook financieel participeren in het zonnepark en een aandeel hierin nemen. Via crowdfunding is het mogelijk om een deel te investeren in het zonnepark. Erik Tissingh, vertenwoordiger van initiatiefnemers Over Morgen en Encon, is blij met deze ontwikkeling: “Het is altijd ons doel geweest om de lokale samenleving te verbinden met het zonnepark. Wij geloven erin dat de energietransitie versnelt als duurzame energie letterlijk en figuurlijk dichtbij de mensen is. Inwoners van Apeldoorn kunnen een aandeel in het zonnepark nemen en hier vervolgens een mooi rendement mee behalen. Zo draagt een groene investering bij aan de versnelling van de energietransitie.” Over de financiële participatie wordt later apart gecommuniceerd via de website www.zonneparkapeldoorn.nl.

Wethouder Mark Sandmann van de gemeente is blij dat de realisatie dichterbij komt: “Het eerste grondgebonden zonnepark van Apeldoorn gaat nu vanaf het voorjaar van 2018 stroom leveren. Daarnaast is het gelukt om het park voor bewoners van Apeldoorn open te stellen voor financiële participatie. Dit was ook een eis van de gemeente. Nu ook de stroom nog eens door deA afgenomen wordt, zijn alle doelen direct bereikt. Ik ben ervan overtuigd dat dit eerste park een geslaagd voorbeeld is van hoe we de energietransitie in Apeldoorn moeten vormgeven.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!