Help de bevolking van Oekraïne

Draaiorgel vs. panfluiten

Zaterdag 10 december 2011

Door Randy Gasper

Links panfluit, rechts draaiorgel

Terug van weg geweest… onze vrienden uit Peru. Of… uit welk land komen ze eigenlijk? Ik heb het over de panfluitartiesten die normaal gesproken voor de Hema staan. Maak niet uit in welke stad, ze staan AL-TIJD voor de Hema. Hoewel… in Apeldoorn niet meer. Daar staan ze nu in het hoekje voor de Mexx.

Hop; traditionele outfits aan, achtergrondmuziekje op en daar gaan ze. Knap dat deze Zuid-Amerikanen de kou trotseren om mij een Nescafé gevoel te geven. Want zeg nu zelf, daar kennen we eigenlijk toch deze muziek van? Herinner je je het echt niet meer? Kijk en luister HIER dan nog even.

En ach… Ook in Peru zijn ze kou gewend. Dan even terug naar onze eigen Hoofdstraat. Daar staan ze dan heerlijk te spelen. Of je het nu mooi vindt of niet, ze doen hun uiterste best om een stukje kleur, cultuur en vertier te brengen in de straten. En eerlijk is eerlijk, het klinkt gewoon oké. Maar niet afgelopen zaterdag. De nieuwe koekenbakker alias draaiorgelman ging met zijn draaiorgel recht voor de Peruvianen staan. En je raadt het al… Hij zette zijn draaiorgel door de muziek van deze indianen heen aan het draaien.

Nu ben ik geen fan van Nederlandse-talige muziek (sorry Wilders-lievend Nederland), maar zeker niet als het uit een vals draaiorgel komt. Wat me dan ook nog eens verbaasd is dat de beste draaiorgelman daar dan bewust gaat staan met zijn verplaatsbare draaiorgel, terwijl de Peruvianen met hun vergunning maar op dat ene vaste plekje een paar centen bij elkaar kunnen verdienen. Het zag er dan ook uit als een beetje pesten.

Hoe dan ook konden de Peruvianen fluiten naar hun geld!

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Hoofdstraat Apeldoorn Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?