Drakenboot 2015: Mark ‘Slap’ King swingt, maar de Rebel stal de show

Zaterdag 27 juni 2015

Door Bart Lauw

Vrijdagavond kon men in Apeldoorn getuige zijn van de inmiddels befaamde muzikale opening van het grootse jaarlijkse festival van de stad, het Drakenbootfestival. De organisatie heeft het weer voor elkaar gekregen drie grote namen uit de muziekscene het podium te laten betreden. Achtereenvolgens gaven Jacqueline Govaert, vroegere frontvrouw van Krezip, de populairste artiest van het moment Jett Rebel en Jazzfunkband uit de oude doos Level 42 acte de présence.

Om zeven uur in de avond beet Jacqueline het spits af. Het was nog verre van druk toen zij haar eerste noot zong. Toch wist zij het wel aanwezige publiek zeer te vermaken. Getooid in een prachtige kobaltblauwe rok en haar immer ontwapenende glimlach zong zij met loepzuivere stem haar nummers. Het lijkt wel alsof ze in haar tweede muzikale leven, na Krezip, dichter bij haarzelf is gekomen, want er stond een volwassen zangeres op zeer ontspannen wijze te performen. Ze trakteerde het, langzaam binnenstromende, publiek ook meer dan eens op pianoklanken die de professionaliteit en veelzijdigheid van haar repertoire liet blijken. Ook het nummer dat bekend is geworden door de afgelopen Serious Requesteditie, Make more sound, werd op fraaie wijze vertolkt.

Na het fijne openingsconcert werd het festival officieel geopend door onze burgervader John Berends, sport- en evenementenwethouder Nathan Stukker en oud topvolleyballer Sander Mulder. De laatstgenoemde was er om te vertellen over het WK beachvolleyball dat deze week o.a. binnen onze gemeentegrenzen plaatsvindt, een evenement waar het Drakenbootfestival nauw mee samenwerkt. Het altijd aanstekende enthousiasme van onze trotse burgervader en de even trotse blik van onze wethouder waren begrijpelijk en terecht, mede omdat enkele uren eerder ook de bevestiging kwam dat volgend jaar de grote wielerronde de Giro D’Italia zijn aanvang heeft in Apeldoorn. De bestuurders hebben succesvol gelobbyd, waarvoor hulde!

Na de plichtplegingen terug naar de muziek, de kern van dit betoog. Jett Rebel was de volgende die zijn muzikale kwaliteiten mocht laten horen en tentoonspreiden en dat deed hij met verve. Een rebel is die Rebel zeker, excentriek, eigengereid, maar dat zijn meer grote namen in de muziekscene geweest en een grote in de muzikale wereld kan hij absoluut worden, als hij maar verstandig met zijn roem om blijft gaan. Wat een performer, wat een sound en wat een dynamiek. Zijn muziek is funky, soulfull en het rockt. Het Apeldoornse publiek, naar mijn idee de uitvinders van het kat uit de boom kijken, ging uit zijn dak en sloot Jett Rebel in zijn armen. Hij liet niet alleen horen dat hij behept is met een jaloersmakend goede stem, maar dat hij ook de piano op hele fijne wijze weet te beroeren. Hij durfde ook een cover aan van Meat Loaf, die mijns inziens overtuigender werd gebracht dan het origineel. De Saxofoon tijdens deze gig was ook extreem groovy en had mijns inziens wat vaker te horen mogen zijn. Wat een muzikant met internationale allure was dat! De bijna vertederende wijze waarop Jett Rebel vertelde over de eer die het voor hem is dat hij voor Mark King het podium mocht betreden was een duidelijk bewijs dat het niet alleen een grote muzikale vakman is, maar ook, en dat is mijns inziens belangrijker, een groot muziekliefhebber. Laat Rebel rebels blijven, maar verstandig omgaan met de verleidingen die het Rock-‘n-Rollleven biedt, dan wordt hij mondiaal ongetwijfeld een hele grote. Apeldoorn heeft Rebel al in zijn armen gesloten.

De hoofdact waren de mannen van Level 42. Deze Jazzfunkformatie uit de tachtiger jaren was niet in de originele bezetting naar de Veluwe gekomen. Alleen de toetsenist en de frontman, Mark ‘Slapking’ King gaven uit vroeger tijden acte de présence. De oudgedienden werden echter aangevuld met een uitstekende blazerssectie en een heel strak spelende drummer. Ook was er een gitarist on stage die met zijn instrument prima wist om te gaan en ook voor de achtergrondzang zorgde. Zangtechnisch vond ondergetekende dit echter de zwakke schakel van het groovende ensemble. Alle hits uit vroeger tijden passeerden de revue. Heerlijk om te horen en nostalgische jeugdsentimenten kwamen naar boven. De bas zag er strak uit, fraai verlicht, en King slapte op zijn bas, alsof hij nooit een dag ouder geworden is. Level 42 heeft weer een hoger level proberen te halen. Grotendeels gelukt, maar Mark King en zijn mannen moeten er voor gaan waken dat de spontaniteit blijft en het optreden geen automatisme, geen kunstje, gaat worden. Maar het muzikale level van het Drakenbootfestival was dit jaar weer van een hoog niveau.

Het Drakenbootfestival 2015 is goed van start gegaan. Momenteel geniet ondergetekende na van de optredens in een bootje te Giethoorn. Nee, geen Drakenboot, maar een fluisterbootje en dat is helemaal prima, want na de swingende optredens van het openingsconcert past ook een dag volledige stilte om na te genieten van zoveel muzikaal moois. Komende zondag is er nog meer muzikaal genoegen te beluisteren met Apeldoorns trots de Doots, de charmante zangeres Roos Blufpand en de swingende Ntjam Rosie. Ga er allen nog van genieten en ga ook al die andere evenementen die Apeldoorn te bieden heeft bezoeken. We lijken wel een echte stad te worden en daar mogen we allen trots op zijn!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!