Drakenbootfestival 2024: ‘Verbroedering van Apeldoorn’

Zaterdag 22 juni 2024

Door Kevin van Es

Dit weekend loopt Apeldoorn uit voor het grootste evenement van het jaar. De 18de editie van het Drakenbootfestival is ouderwets sensationeel begonnen. Op het programma staan onder anderen van Dik Hout, André Hazes jr, Bløf, Numidia, Wies, De Jeugd van Tegenwoordig. DJ La Fuente sluit de openingsdag wederom af.

Waar heel Nederland hoopte dat de leeuw zou brullen tegen Frankrijk, lieten de bezoekers op het Zwitsalterrein de draak in zich los. Het werd een avond vol muziek, drank en gezelligheid.

Opening

Het festival werd traditioneel geopend door burgemeester Ton Heerts. In zijn speech spreekt Heerts zijn bewondering naar de organisatie uit en blikt hij alvast vooruit op de 19de én 20ste editie. Met het inkleuren van de ogen van de draak opende de burgemeester het festival officieel.

Lopen we over het Zwitsalterrein in Apeldoorn, of staan we in een Oranjefanzone in Leipzig (de speelstad van Nederland – Frankrijk)? De Oranjekoorts heeft ook het Drakenbootfestival bereikt. Twee vrijwilligers praten over de regen, die het evenement overigens niet in het water liet vallen, bespreken de hoeveelheid mensen die binnendruppelen en delen hun visie op het huidige Oranje: ‘we missen Jan Wouters.’

‘Dorpsfeest’

Wilbert is voor de zevende keer vrijwilliger op het Drakenbootfestival. De Apeldoorner is coördinator van de horeca. “Veel bezoekers kennen elkaar en hebben een leuke tijd, ik vind het geweldig om dat mede te mogen faciliteren.”

De voorbereiding is ietwat hectisch, maar het lukt Wilbert om ook te genieten van een van het grootste Apeldoornse evenementen van het jaar. “Ik loop de hele avond rondjes en kom langs groepen blije mensen, het is de verbroedering van Apeldoorn. Het heeft iets van een dorpsfeest weg.”

Verbroedering

Bjorn en Marloes zijn echte Apeldoorners. “Onze dochter is speciaal voor Flemming meegekomen, het is jammer dat hij uitvalt. Al vinden wij André Hazes jr ook leuk.” Het stel is niet voor het eerst aanwezig. “Eigenlijk vind ik de zaterdagavond het leukst, ook omdat het dan iets rustiger is,” stelt Marloes. Bjorn omschrijft Drakenboot als ‘het festival van verbroedering’: “Ik kom mensen van de basisschool tegen die ik verder amper zie, dat maakt het evenement voor mij.”

Over de line-up is het duo minder positief. “Van Dik Hout heeft al 30 jaar geen hit meer,  ik vind ze niet meer van deze tijd, maar dat is een kwestie van smaak.” Iets meer Apeldoornse inbreng zou de muziekliefhebbers wel bekoren: “Een Hansen Thomas lijkt mij een mooie Apeldoornse toevoeging.”

Nieuwsgierig

Peter woont al 35 jaar in Apeldoorn. “Ik ben een stuk of vier à vijf keer geweest. Het is een echt Apeldoorns feestje. Je merkt dat er veel bekenden rondlopen.”

Peter noemt de line- up ‘altijd interessant’. “Persoonlijk vind ik hem dit jaar minder dan vorige jaren. Het is ook een uitdaging om iedere editie een origineel programma te verzinnen. Van Dik Hout was goed en ik ben nieuwsgierig naar de Jeugd van Tegenwoordig.” Dat het festival samenvalt met het Nederlands Elftal, vindt hij jammer. “Ik volg het op de telefoon.”

Gelukkig voor Peter en alle andere Oranje-fans op het terrein wordt de wedstrijd, tegen alle verwachtingen in, toch uitgezonden op grote schermen. De eerste helft in de festivaltent, de tweede helft op tv’s bij het hoofdpodium. Na het teleurstellende VAR-moment in Leipzig, zorgt De Jeugd van Tegenwoordig voor nieuwe energie op het Zwitsalterrein.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!