Drie mensen op straat; geen hulp voor man die medische zorg nodig heeft

Maandag 12 maart 2018

Door Roelof Rump

Apeldoorn leek mij een sociale gemeente, maar deze casus doet mij denken aan landen waar geen mensenrechten gelden. Reeds eerder schreef ik hierover. Was bij dit gezin sprake van verstoring van de openbare orde, een hennepplantage of iets anders waar de maatschappij tegen beschermd moet worden?

Nee, aan de basis ligt een conflict met de hulpverlening. Hoe dan ook, je zet geen mensen op straat zonder voor opvang te zorgen. Bij de ontruiming was politie aanwezig, drie stuks, de hulpverlening of het sociale wijkteam heb ik niet kunnen traceren. Wie er wel was: een zorgzame buurtgenoot, die zorgt voor een paar dagen opvang voor de man en vrouw. De dochter (aankomende zwerfjongere dus) slaapt ergens op de bank. Hulde voor die buurvrouw, zij verdient een lintje.

Nooit een ontruiming meegemaakt, maar de ontreddering is gigantisch, wat neem je mee. Want na een bepaalde tijd mag je de woning niet meer betreden en wordt alles ergens naar toe gebracht.
De ontreddering: Oh God de zuurstofflessen voor jou zijn nog binnen, haal ze er snel uit. Nee dit kunnen we niet meenemen, dat is te groot. Wat doen we met dat grote aquarium. Oh Nee, we zijn de antibiotica kwijt van mijn dochter, waar zijn ze.

Wordt vervolg, gelukkig waren er ook politici aanwezig.

Reactie Gemeente Apeldoorn op het hele gebeuren:
,,Het klopt dat de gemeente geen rol speelt bij de beslissing van de uithuisplaatsing. Ook al is dit een zaak tussen de woningcorporatie en de huurders, blijft het natuurlijk een verdrietige zaak. Het Sociale Wijkteam zorgt voor ondersteuning en noodhuisvesting, om te voorkomen dat mensen op straat komen te staan. De gemeente heeft, al voor de uitzetting, verschillende alternatieven geboden voor opvang en zorg. Hier is de familie nog niet op ingegaan.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Zorg

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!