Dutch Classical Talenten in Orpheus

Vrijdag 1 mei 2015

Door Gerard Oltmans

Piotr Jasiurkowski (viool) en Tobias Borsboom (piano) gaven afgelopen zondag 25 april, een concert in Orpheus. Het programma dat uitgevoerd werd was afwijkend van het programma boekje en dat had volgens Piotr te maken met het tijdstip van de dag. Zeker op een zondag om 12 uur beginnen met Sjostakovitsj… dat kan, maar eerlijk gezegd vind ik Mozart dan wel prettiger. Bij de klanken van Mozart (heerlijk gespeeld) doe je de ogen dicht en waan je je in een prachtige tuin of een balzaal met keuvelende en genietende mensen. Om bij weg te dromen. Dat vind ik overigens heerlijk, je gedachten laten gaan onder de begeleiding van zulke prachtige tonen.

Dan denk ik, veel meer mensen en dan met name jongeren zouden deze muziek gehoord moeten hebben. Het is vaak onbekendheid met de stukken en met het zo kunnen genieten van de klassieke muziek. Je zou jongeren iets kunnen laten horen. Verhaaltje erbij, een link tussen verleden en heden waarbij men laat zien welke klassieke thema’s in de moderne popmuziek vertaald zijn. Lijkt me iets voor de Stadsoase deze zomer. Iets als Vanessa Mae (electrische viool) (Zie You tube) eerst stukje klassiek en dan laten horen hoe het in de popmuziek herbruikt wordt. Gaaf!

Na de eerste stukken ging de muziekstandaard aan de kant en werd er weer “uit het hoofd” en volgens programma gespeeld. De muziek werd contrast rijker en weemoediger, niet verbazingwekkend gelet op de afkomst van de componisten, en heerlijk om naar te luisteren. Dan een stuk van Krysztof Penderecki. Voor de liefhebbers zal ik maar zeggen, niet mijn smaak. Het gaat dan met name om de tonen, zogenoemde klankcomposities. De “deksel” van de vleugel werd als klankbord voor de viool gebruikt en de snaren van de vleugel werden bespeeld als een harp. Enorm vakmanschap dat kun je horen, maar toch….. Nee.

Het eindstuk van Henryk Wieniawski, bracht een heerlijk einde van een middagje genieten van het gecombineerde vakmanschap van componist en uitvoerenden.eva

Een middagje heerlijke muziek die meer (jongere) mensen zouden moeten willen horen. Wellicht iets te regelen tussen het NJO en de Stadsoase, als interlude?

 

Foto Piotr en Tobias: Persdienst Orpheus

andere foto’s: Gerard Oltmans

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!