Een avond vol groene inspiratie: het Kantinegesprek

Donderdag 12 maart 2020

Door Amrutha Mol

Eerder schreven we al de aankondiging van het Kantinegesprek, van woensdag 11 maart. Gisterenavond was dit Kantinegesprek van 19.30 uur tot 22.00 uur in ACEC. Er kwamen sprekers uit verschillende categorieën aan het woord; tuinontwerpers, maar ook een natuurkunstenaar.

Showtuin Tolkamer

Vlakbij Lobith, heeft Jelle Grintjes een showtuin, Tolkamer. Jelle Grintjes heeft voor veel verschillende werkgevers tuinen gebouwd, maar is sinds 2008 zzp ontwerper van tuinen. Zijn showtuin bevat meer dan 30.000 verschillende planten. Het project was eerst opgezet als hobbyproject voor hem zelf. Jelle Grintjes vertelde: ,,Ik wilde graag wat meer oefenen met planten, maar al snel groeide het uit naar meer. Nu loopt mijn showtuin heel erg goed. Er komen geregeld groepen in mijn showtuin. Daarnaast krijg ik ook vaak aanvragen voor een samenwerking.”

Hij legt uit: ,,Ik ontwerp dan voor klanten een tuin. In juli staan er vooral grassen, in september vooral prairie planten, ik stel wel altijd heel bewust de vraag wat mensen van mijn planten vinden in bepaalde jaargetijden. Bijvoorbeeld: wat vinden jullie van deze gele planten? In augustus zie je veel eer kleuren planten en vlinders, hoe later je in het seizoen komt, hoe hoger de planten.”

Jelle Grintjes maakt tuinen voor mensen en werkt nu vooral veel met grassen. Zijn showtuin is dagelijks gratis te bezoeken en ook open voor groepen. Wat maakt deze showtuin zo uniek? Jelle vertelde: ,,Ik hoor van mensen dat mijn showtuin anders is dan anderen. Mijn showtuin is veel natuurlijker en wordt ook door de jaren heen veel natuurlijker. Ik hoor terug dat de tuin op een Zwitserse alpen heide lijkt. Mijn tuin is ook mijn visite kaartje voor mijn werk, dus het is mooi dat de reacties op mijn tuin goed zijn.”

Hoe duurzaam is beton?

Wilbert Kregting kwam spreken over de duurzaamheid met betrekking tot beton. Hij vertelde: ,,Zelfs het meest duurzame hotel in Amsterdam, het Jakarta hotel dat aan de buitenkant veel uit hout lijkt te bestaan, bestaat ook uit deels uit beton. Het gebeurt steeds vaker dat mensen meerdere opties en toepassingen van beton opzoeken. Beton is namelijk veelzijdig, heeft een grote draagkracht en is circulair. We moeten met zijn allen proberen om duurzamer te leven en te bouwen. Want de lijm die tussen het hout van het Jakarta hotel zit, is ook niet duurzaam. Je kan het namelijk niet recyclen. We proberen de betonwereld te verduurzamen. Maar mijn vraag aan jullie is: hoe gaan we milieuvriendelijker bouwen en ontwerpen?”

Natuur en kunst

Voor kunstenaar Rozemarijn Lucassen is de natuur een interessegebied. ,,Ik werk met alles dat klein en dichtbij is. Het liefst werk ik met de hand. Daar haal ik het meeste voldoening uit. Ik vind het leuk als kunst op een verrassende manier naar voren komt. Schrijven doe ik dan ook over de natuur die ik tegen kom in de stad. Zelf woon ik in Den Haag en ik wandel daar geregeld rond om inspiratie op te doen. Mijn werken zijn gericht op kleinschaligheid en natuur, het is mooi als mijn werk nabijheid oproept.”

Hij denkt dat wij mensen meer verbonden zijn met de natuur dan we denken. ,,Zo heb ik ook een evolutie theorie dat wij afstammen van de zaadvaren. Al mijn werken zijn odes aan de natuur. Zo ook mijn project Schilderwijkse Bloemetjes. Het was mijn bedoeling om, met dit project, de Schilderswijk op een positievere manier in het daglicht te zetten. Dat heb ik gedaan door meerdere bloemen en andere elementen uit de natuur de verbeelden. Dit zijn prints geworden die te bestellen zijn in onder meer behang, dekbed, een hoodie en pakpapier. De natuur inspireert mij telkens weer om nieuwe kunst te maken.”

Buiten ontwerp voor AFAS

Softwarebedrijf AFAS vroeg aan Bart Hoes of hij het buitengebied van hun hoofdkantoor wilde ontwerpen. Bart Hoes ontwerpt tuinen en landschappen en heeft voor AFAS Software het buitengebied ontworpen. ,,Elk apart ontworpen gebied vormt samen weer 1 geheel. Er zijn oude bomen teruggeplaatst en er is mogelijkheid om te vergaderen op een heuvel. Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van veel weidebloemen en grassoorten. Ook heb ik rekening gehouden met milieuvriendelijke materialen, zoals beton, hout en natuursteen. Het was een belangrijke eis dat dit een aantrekkelijk verblijfsgebied zou zijn voor de werknemers van AFAS. De grootste uitdaging was, rekening houden met de functies, beeld en de natuur. Daarnaast was het hopen dat AFAS verder wilde met mijn ontwerp.”

Geslaagde avond

Volgens Janet Nieuwland was het een geslaagde avond: ,,Ik vond dat er goede sprekers waren en interessante onderwerpen. Wat mij betreft is deze avond zeker geslaagd.” Jolanda Vonk zegt ook: ,,Ik vond het een positieve avond met gevarieerde onderwerpen.” Voor Robin Kroezer was het ook een informatieve avond: ,,Er kwamen leuke verschillende onderwerpen aan bod, dat was mooi.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!