Een gemeentelijke regisseur in de jeugdzorg; goed werk

Zaterdag 30 december 2017

Door Roelof Rump

Er zijn nogal wat incidenten geweest, kinderen werden mishandeld en overleden (of moet ik zeggen vermoord). Vaak bleek een hele ploeg “zorgverleners” het gezin te begeleiden. Nu de gemeente de jeugdzorg in de portefeuille heeft zijn er andere verantwoordelijkheden. Zo is er (of zijn er meer) regisseurs die bij complexe problematiek coördineren. Over dat verantwoordelijk werk een verhaal wat ik hoorde.

Moeder met zoontje heeft psychiatrische stoornissen, waaronder borderline. De moeder heeft een slechte keuze in partners. Drugsgebruik mishandeling, politie is er vaak op bezoek geweest. Zoontje maakt alles mee en kruipt als het zoveelste vriendje de moeder mishandelt in een kast. Oma heeft een flink aantal jaren voor het zoontje gezorgd maar niet de voogdij. Moeder wil dat het kind geen contact meer heeft met de Oma. Oma ziet dat het veel slechter gaat met het kind en trekt aan de bel.

Op dat moment komt de regisseur in beeld. Roept de hulpverleners bij elkaar en inventariseert. Wat blijkt: de hulpverlener van de moeder is er alleen voor de moeder, zou hij zich met het kind bemoeien dan “zou dat de vertrouwens relatie schaden”. De hulpverlener van het kind spreekt nooit alleen met het kind, de moeder is er altijd bij.

De regisseur ontploft en verwijt de hulpverleners een gebrek aan “inclusief denken”.
Hoe het nu verder gaat weet ik nog niet, maar feit is dat er nu gecoördineerd wordt gehandeld en er meer aandacht is voor het allerbelangrijkste: het kind

Regisseur, complimenten

Wellicht overbodig, het betreft geen familie. Het is een interview met de Oma

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Zorg

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!