Een kijkje achter de schermen bij het Bouwhuis café

Vrijdag 24 januari 2020

Door Amrutha Mol

Het Bouwhuis café wordt 1 keer in de 2 maanden georganiseerd door architectencentrum Bouwhuis. Aankomende dinsdag 28 januari 2020 is er een Bouwhuis café, aan de Roggestraat 44, over de vergroening en verstedelijking van de Apeldoornse binnenstad. Maar wat is nou de bedoeling van zo’n Bouwhuis café?

Hans Menke is projectleider van het architectuurcentrum Bouwhuis en maakt het programma voor Bouwhuis. Dat programma heeft als doel om de architectuur en stedenbouw in Apeldoorn te promoten. Aan de hand van het organiseren van verschillende activiteiten probeert Hans aandacht te genereren voor de architectuur en stedenbouw in Apeldoorn. ,,De laatste tijd organiseer ik eigenlijk heel veel debatten over actuele onderwerpen binnen Apeldoorn, maar deze onderwerpen hebben ook te maken met belangen van de gemeente en landelijke internationale ontwikkelingen. Je kan niet genoeg hameren op kwaliteit van de stedenbouw”, vindt ze.

Bouwhuis café in het kort

,,Het Bouwhuis café is een debatcentrum over actuele ruimtelijke thema’s in Apeldoorn. Het zijn hele interessante avonden waarop we toch wel met z’n allen tot meningsvorming komen, soms ook wel eens hele uiteenlopende meningen maar we zetten in ieder geval een bewustwordingsproces in gang. We komen soms niet tot een algehele conclusie maar we zetten wel mensen aan het denken. Het is soms een lange weg maar soms kan het ook in een stroomversnelling komen”, zegt Hans. Ze vervolgt: ,,De ene keer leidt een debat tot meer bij verschillende woningbouwverenigingen en soms zijn bepaalde dingen, zoals de omschakeling naar houtbouw, niet mogelijk voor een ontwikkelaar omdat ze er de middelen niet voor hebben. Maar ze zijn in ieder geval getriggerd. Ik vind het nuttige en leuke avonden, daarnaast vind ik het belangrijk dat het positief eindigt en dat iedereen aan het woord komt die aan het woord wil komen.

De avond

Hans vertelt: ,,Ik doe dit nu al bijna 20 jaar en ik heb al een heleboel onderwerpen in mijn debat geprogrammeerd, maar ik voeg altijd iets anders toe dat een nieuwe toegevoegde waarde geeft. Dus ik speel in op actualiteiten. Ik lees veel over wat actueel en wat ’trending’ is. En over wat de gemeenteplannen zijn en wat de ontwikkelingen zijn in de stad. Daarna kies ik een onderwerp waarvan ik denk dat het interessant is om ter discussie te stellen. Daarna kies ik een debatstrategie. Bijvoorbeeld: er ligt nu een heel groot woningbouwproject klaar in Apeldoorn, maar er is nog niet besloten waar die woningen komen. En het is leuk om het daar met elkaar over te hebben. Ik zoek bij elk thema passende sprekers. Dat kunnen architecten, ontwikkelaars of mensen van de gemeente zijn. Hen laat ik beide spreken, zodat ze elkaars verhaal horen maar ook zodat het publiek hun verhaal kan horen. Ik confronteer meerdere partijen en zo krijgen meerdere mensen nieuwe inzichten.”

Samenwerkingen

Hans legt uit: ,,Wij werken voor een Bouwhuis avond met meerdere mensen en partijen samen. Zo huren we een ruimte in het ACEC en hebben we te maken met verschillende sprekers. De sprekers moeten bij het onderwerp passen en die sprekers vind ik meestal door zelf te googelen of in mijn netwerk rond te kijken. Daarom lees ik me ook zo goed in, op het gebied van actualiteiten en ontwikkelingen binnen de politiek en de architectuur, om de juiste spreker bij het juiste thema te vinden. Het is een tijdje zoeken maar dan heb je wel een goede spreker. Daarnaast heb ik mijn programmacommissie die bestaat uit stedenbouwkundigen, architecten, ontwikkelaars, mensen die vroeger bij de gemeente hebben gewerkt. Dus ik heb een heel team dat meedenkt over de stad en zo komen wij ook tot een beslissing voor het programma. Daarnaast keurt het bestuur de programma’s goed. Samen met Meet-up Apeldoorn en deA heb ik ook een aantal debatavonden en energie café’s georganiseerd. Nu staan er vooral debatten over nieuwbouw op de planning.”

Focus

Hans zegt: ,,Om mee te kunnen praten over de visie van verschillende architecten en de gemeente. Er is nu heel veel kritiek op de binnenstad en als je naar het Bouwhuis café komt, dan kun je meepraten over de ontwikkelingen in de binnenstad. Je raakt op zo’n avond vertrouwt met verschillende visies en je kunt er een mening over vormen. De mening van Apeldoorners is heel belangrijk, want de gemeente wil het zo mooi mogelijk maken voor de inwoners van Apeldoorn. Daarom zijn deze avonden ook voor alle Apeldoorners die belang hebben bij de kwaliteit van de binnenstad. Elke debatavond komen er weer verschillende mensen en dat maakt het ook zo leuk, die diversiteit van mensen en thema’s.”

Ingrediënten

,,Het doel is voornamelijk om mensen te betrekken bij bepaalde ontwikkelen in de binnenstad en daarbuiten. Daarnaast is het doel van de avond om mensen bewuster te maken van nieuwe visies en ze hierbij te betrekken. Wat de ingrediënten zijn om dit doel te bereiken? de kwaliteit van de sprekers, zij moeten hun visie goed kunnen verwoorden, zonder al te veel jargon.” Daarnaast is het volgens Hans belangrijk dat er een debatleider is die het gesprek op gang kan brengen en de discussie goed kan leiden. ,,Het is een perfect Bouwhuis café als alle belangrijke aspecten de revue passeren: interactie met een actief publiek, verschillende meningen naar voren laten komen, bewustwording creëren en de complexiteit van sommige zaken aan het licht te brengen.”

Komende Bouwhuis cafés

Het Bouwhuis café wordt al sinds 2002 georganiseerd en dat stopt voorlopig niet: ,,We gaan door zo lang we onderwerpen en fondsen kunnen vinden die iets te vertellen hebben over actuele ontwikkelingen. Momenteel staan er heel veel onderwerpen op de planning, er zijn nu dan ook best wel veel ontwikkelingen op het gebied van architectuur en stedenbouw gaande. Er is ook een ‘parknorm’, dat houdt in dat, alle partijen die iets nieuws bouwen in Apeldoorn iets groens moeten toevoegen aan hun ontwerp. Zo hoopt de gemeente de vergroening van Apeldoorn te stimuleren.”

Netwerk

,,We zullen nog lang door blijven gaan met ontwikkelaars en sponsoren uit het netwerk. Soms komt de gemeente naar ons toe met een vraagstuk die wij, als onafhankelijke partij, kunnen behandelen in een Bouwhuis café. Samen met de gemeente hebben we tot 2013 ook de Architectuurprijs georganiseerd. Dit willen we uitbreiden door, naast de grote ontwikkelaars ook particulieren mee te laten denken over bepaalde projecten. Het doel hiervan is om architectuur te stimuleren bij de inwoners van Apeldoorn. Want door de ingeving van inwoners gaat de stad meer leven en dat is het doel voor Apeldoorn.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.400 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!