Een (nieuw) jaar Frits op Vrijdag

Woensdag 19 december 2018

Door Redactie

“Wat een jaar!” glundert Frits Groeneveld, eigenaar van Wijnbar & Tapperij Den Olifant en naamgever van de maandelijkse ondernemersborrel Frits op Vrijdag. Die borrel zag een jaar geleden het licht en dat wil Groeneveld vieren, zo geeft hij aan: “Een jaar Frits op Vrijdag en het begin van een nieuw jaar. Reden om uit te pakken!” Op 4 januari mag ondernemend Apeldoorn dan ook zijn borst nat maken. Er staat flink wat te gebeuren aan Kapelstraat 9.

Op die eerste vrijdagmiddag van 2019 is er op de stoep van Den Olifant zoveel moois te vinden dat het bijna een festivalterrein te noemen is. Een plek waar ondernemers en zelfstandigen hun goede voornemens in de praktijk kunnen brengen door meer te genieten. Daarvoor bouwt Groeneveld niet alleen zijn eigen gin-tonic bar, maar trommelt hij ook wat oude bekenden op.

Zo komen de sommeliers van Henri Bloem langs met bijzondere wijnen, laten de Hopdonders proeven welke prachtige smaken er schuilgaan achter die steeds excentrieker wordende bieretiketten en zet Buitenkokers de straat in vuur en vlam. Natuurlijk om in hun buitenkeuken live de lekkerste happen te bereiden.

Dat klinkt misschien allemaal wat over de top voor een borrel, maar dan ken je misschien Frits op Vrijdag nog niet. We gingen langs bij Groeneveld voor een opfriscursus borrelen.

Ontstaan Frits op Vrijdag

“De beste borrel van de week is al sinds jaar en dag de vrijdagmiddagborrel, maar eind vorig jaar was er aan het einde van de werkweek niets meer voor ondernemers.” Er kwamen echter al wel veel van hen in Den Olifant. Die wilde Groeneveld graag samenbrengen: “Zo’n borrel is niet alleen maar samen een wijntje pakken. Tijdens zo’n borrel ontstaan er dingen; ideeën, samenwerkingen. Dat is gaaf.” Zo ontstond het idee voor een nieuwe maandelijkse borrel.

Vanaf de eerste keer bleek de formule een succes. De borrel werd, met een knipoog, vernoemd naar Groeneveld zelf, omdat “ik en vrijdag goed samengaan. Het begin van een nieuw weekend, daar krijg ik energie van.” Alleen de entree die voor Frits op Vrijdag gevraagd werd was wennen: “Op andere plekken al heel normaal, maar in Apeldoorn kende mensen dat niet. Toen iedereen erachter kwam dat de kosten waren voor rondes met prachtige happen, die live bereid werden en de hele avond langs kwamen, werd hun bittere nasmaak snel een gevalletje ‘nog ééntje dan!’”

Frits op de Nieuwjaarsborrel

En zo is Frits op Vrijdag alweer toe aan zijn eerste lustrum. “Bizar hoe snel dat gaat,” aldus Groeneveld, “als het eerste rondje is ingeschonken vliegen die borrels ineens voorbij. Heel gek.” Het is dan ook tijd om de verjaardag van Frits op Vrijdag én het nieuwe jaar te vieren. Daarvoor wordt er heel wat uit de kast getrokken. Niet gek, vind Groeneveld: “Hoewel ik vind dat je eigenlijk geen reden hoeft te hebben om de flessen champagne open te trekken is een jaar lang Frits op Vrijdag de perfecte reden om deze nieuwjaarsborrel heel bijzonder te maken.

Als we Groeneveld vragen waarom mensen die Frits op Vrijdag nog niet kennen juist naar deze editie moeten komen, lacht hij. “Als er een editie is waar ze bij moeten zijn dan is het deze. Ik ben op vrijdag op m’n best en dit wordt de beste vrijdag. Reken maar uit.”

Met een lach trekken we na het interview de deur van Den Olifant achter ons dicht. Groeneveld’s kracht—en daarmee ook die van zijn gelijknamige borrel—is dat het serieuze, het belangrijke, in zijn aanwezigheid altijd een beetje leuker en een beetje lichter worden. Zo geeft Frits (op Vrijdag) de alom bekende ondernemersborrel een volledig eigen smaak.

En hoewel de jaarwisseling altijd genoeg nieuwjaarsborrels met zich meebrengt, kunnen we denkend aan de XXL-versie van Frits op Vrijdag op 4 januari alleen maar denken wat zo vaak wordt geopperd, daar aan de bar van Den Olifant: “Nou, vooruit. Nog ééntje dan!”

Bestel hier je tickets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Evenementen Apeldoorn Horeca

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!