Eerste huiszwaluwtil in stedelijk gebied Apeldoorn: Park Zuidbroek

Zaterdag 5 mei 2018

Door Yvonne Zwikker

Een huiszwaluwtil in Park Zuidbroek was een wens die al lang leefde bij de Stichting Vrienden van Park Zuidbroek. Na anderhalf jaar van voorbereidingen volgden op vrijdagochtend 4 mei ruim vijftig buurtbewoners en vogelaars de plaatsing van de kap op de vier meter hoge paal. Dankzij het doorzettingsvermogen van Initiatiefnemer en bestuurder Jan Bulthuis, adviezen van de Vogelwerkgroep Oost-Veluwe, een financiële gift van het huwelijksfeest van Anja en Henk Bulthuis en tal van bedrijven die maatschappelijk ondernemen in de praktijk brachten, werd deze til gerealiseerd.

Dat er huiszwaluwen in het park voorkomen is bekend. Steeds meer oude boerderijen en schuren met nestplekken verdwijnen. In de nok van nieuwe huizen in Zuidbroek maakten de vogels hun kunstige nesten, die door de bewoners vaak vernietigd werden, zo merkten vogelaars op. Een huiszwaluwtil is dus geen overbodige luxe in dit gebied. Onder de drie verdiepingen tellende, zeskantige kap is plek is voor achttien nesten, twaalf daarvan zijn kunstnesten. Ook vleermuizen kunnen door speciale openingen aan de onderzijde van deze til gebruik maken.

Volgens Vogelbescherming Nederland is het aantal huiszwaluwen ten opzichte van eind jaren ’60 van de vorige eeuw zeker met 75% afgenomen. De soort verdween uit alle grote steden. Recent lijkt er sprake van enig herstel. Dit initiatief sluit ook aan bij de trend om het stedelijk gebied van Apeldoorn beter leefbaar te maken voor flora en fauna.

Een andere grote wens van de Stichting Vrienden van Park Zuidbroek is het terugbrengen van water in de vijver grenzend aan de snelweg A50. Deze vijver, die oorspronkelijk ook op tekeningen veel groter was, groeit dicht. Kansen voor meer biodiversiteit worden zo niet benut. Afwisselend diep en
ondiep water geven een leefgebied voor meer vogelsoorten, vissen, amfibieën en insecten. Dit water is ook belangrijk voor de huiszwaluwen om insecten boven het water te vangen.

Door: Yvonne Zwikker, IVN-natuurgids

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!