Eerste vlucht nieuwste bushvliegtuig vanaf Airport Teuge

Woensdag 20 november 2019

Door Amrutha Mol

Op Airport Teuge werd dinsdag 19 november, het nieuwste bushvliegtuig gepresenteerd. Dit vliegtuig gaat binnenkort naar Zuid-Soedan om hulp te verlenen maar was nu nog even in Teuge om een vliegdemonstratie te geven. Wij, van Apeldoorn Direct, waren erbij voor de onthulling van het nieuwste bushvliegtuig, de Cessna Caravan, en mochten een proefvlucht maken.

Wat is een bushvliegtuig?

Een bushvliegtuig is een vliegtuig dat gemaakt is om door de ‘bushes’ te vliegen. Dus oerwouden, jungles en andere natuurgebieden die moeilijk te bereiken zijn via reguliere wegen. De zogenoemde Cessna Caravan is het nieuwste bushvliegtuig dat is ontwikkeld. Het is speciaal gemaakt om op onverharde landingsbanen te landen en in verwoeste gebieden te landen. Daarnaast heeft dit vliegtuig, met 1 motor, maar enkele minuten nodig om op te stijgen en te landen. De Cessna Caravan heeft maar een hele korte, 600 meter, landingsbaan nodig en is daarom zo geschikt voor zijn doel.

Wat gaat het vliegtuig doen?

De Cessna Caravan is nu nog even in Teuge maar gaat al snel naar Zuid-Soedan om hulp te verlenen aan mensen in noodsituaties. De oorlog in Zuid-Soedan is nog steeds gaande en daarom gaat dit vliegtuig ervoor zorgen dat deze mensen in hun eerste basisbehoeften worden voorzien. MAF, Mission Aviation Fellowship, maakt mensen bereikbaar met vliegtuigen. Die vliegtuigen worden ingezet bij noodhulp en medische hulp.

Teuge specialist in bushvliegen

Dit is het eerste, door Nederlanders betaalde, bushvliegtuig van deze grote. Bushvliegen is een van de moeilijkste vliegdisciplines. In 2016 startte er in Teuge een vliegschool die is gespecialiseerd in bushvliegen. MAF is hier aan verbonden. Nergens anders in Europa bestaat zo’n vliegschool. Daarom kun je, als je bushpiloot wilt worden alleen maar lessen op Airport Teuge.

Vliegdemonstratie Cessna Caravan

Tijdens de vliegdemonstratie werd er onder meer worden getoond hoe opvallend kort de benodigde baan is die het vliegtuig nodig heeft om op te stijgen. Op dinsdag 19 november 2019 werd het vliegtuig voor het eerst getoond aan de Nederlandse pers. Teuge, Apeldoorn, Deventer en Zutphen kwamen in zicht tijdens de vlucht.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?