Eervolle vermelding voor gevelfonds Apeldoorn op Europees niveau

Donderdag 31 mei 2018

Door Redactie

Gerard Oltmans

Het Apeldoornse gevelfonds behoort niet tot de prijswinnaars van 2018, maar heeft vanuit de Europa Nostra Awards 2018 op 24 mei een eervolle vermelding ontvangen. De jury geeft deze ‘Special Mention’ aan opvallende bijdragen aan de conservering en vergroting van Europees cultureel erfgoed.

Het juryrapport over het gevelfonds luidt als volgt: ,,Dit project benadrukt het belang van het herstellen van winkelpuien als middel om Europese stadscentra nieuw leven in te blazen. Het is een mooi voorbeeld van een lokaal initiatief tussen overheid en ondernemers.” Wethouder Mark Sandmann: ,,Ik ben erg trots op het feit dat Apeldoorn op Europees niveau een eervolle vermelding heeft ontvangen. Met het gevelfonds wordt steeds meer Apeldoornse historie gepresenteerd op een manier die iedereen kan meemaken en beleven.”

In totaal hebben 31 Europese landen 163 projecten ingediend.

Het gevelfonds

Het Apeldoornse gevelfonds richt zich op het verbeteren van winkelpuien in de binnenstad. De vaak nog mooie historische bovenkant van de panden wordt zo weer beter zichtbaar en het totale beeld verbetert. Inmiddels zijn zo’n 25 gevels aangepakt, waaronder recent de gevel van Esprit aan de Hoofdstraat.
Het unieke historische karakter van de Apeldoornse binnenstad, die haar eerste bloeitijd kende rond 1900, is zo veel beter zichtbaar geworden. Meer informatie over het gevelfonds is te lezen op www.apeldoorn.nl/gevelfonds.

Symposium

Gemeenten, binnenstadmanagers, pandeigenaren, ondernemers en andere belangstellenden kunnen zich aanmelden voor een symposium over het Apeldoornse gevelfonds. Het symposium wordt gehouden op dinsdagavond 3 juli in het ACEC-café. Er wordt dan meer verteld over de economische waarde van erfgoed en het belang van erfgoed voor de beleving van de binnenstad. Ook praktische zaken en succesfactoren van het Apeldoornse gevelfonds komen deze avond aan bod. De gemeente Apeldoorn organiseert het symposium in samenwerking met Stichting Centrum Management Apeldoorn.
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.formdesk.com/apeldoorn/gevelfonds. Vanwege een beperkt aantal plaatsen is de aanmelding pas definitief na bevestiging.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!