Eindelijk opvang voor stropdas daklozen

Maandag 19 februari 2018

Door Roelof Rump

,,Iemand die door een scheiding op straat komt te staan is geen standaarddakloze. Deze stopdas daklozen zijn een vergeten groep. De politiek denkt dat zij zichzelf wel kunnen redden. Maar als je in een auto slaapt, dan is het duidelijk dat je hulp nodig hebt.”

Daarom realiseert Dak- en Thuislozen Zorg Menorah in Beekbergen een opvang voor deze zogenoemde daklozen in pak. “Deze mensen zijn niet verslaafd, hebben geen psychiatrische achtergrond maar zijn wel dakloos geraakt door bijvoorbeeld het verliezen van een baan of faillissement. Het project FFwonen biedt ze de mogelijkheid hun leven weer op orde te krijgen”, vertelt initiatiefnemer Richard Bijl.

Vicieuze cirkel
,,Daklozen kunnen moeilijk uit de problemen komen als ze geen inschrijfadres hebben. Zonder inschrijfadres krijg je geen uitkering en heb je dus ook geen inkomen. Het is een vicieuze cirkel. Bij onze tijdelijke opvang kunnen ze een kamer huren. Dan krijgen ze een huurcontract waarmee ze een uitkering kunnen aanvragen. Daarna kunnen ze de huur betalen. We doen het dus andersom.”

Sociaal
In het pand zijn acht kamers. Er is een gezamenlijke woonkamer en keuken. ,,Een van de eerste mensen die zich heeft aangemeld is een 67-jarige man die dakloos is geraakt door een scheiding. Hij kan blijkbaar niet terecht bij vrienden of familie. Je ziet vaak bij deze doelgroep dat er iets mis is op het sociale vlak. Door ze bij elkaar te zetten verwachten we juist dat die problemen naar boven komen en dat ze daar iets mee doen.”

Zelfbeheer
De bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor hun herstel.  ,,Het is de bedoeling dat ze zoveel mogelijk zelf en met elkaar gaan doen. We noemen dat opvang in zelfbeheer.” Zo moeten de bewoners elkaar helpen bij het vinden van een andere woning of een baan. ,,Het is niet de bedoeling dat ze thuis zitten te niksen. Ook als oudere kun je aan de slag, bijvoorbeeld als vrijwilliger.”

Proefslapen
Verder hebben ze zeggenschap over het reilen en zeilen in de opvang. ,,Als iemand zich aanmeldt van wie wij denken dat hij in een groep kan functioneren, dan mag hij een week proefslapen. De groep bepaalt of hij welkom is. Daarnaast kijken ze tijdens de wekelijkse vergadering wie er kookt, boodschappen doet of schoonmaakt. Daar is wel een van onze vrijwilligers bij, maar de kunst voor ons is om te sturen zonder sturend aanwezig te zijn.”

Vriendschap
De vrijwilligers kijken dus vanaf de zijlijn toe. ,,Ze kunnen helpen als iemand hulp nodig heeft bij financiële kwesties of zaken met de sociale dienst. Maar ook als blijkt dat iemand een stukje vriendschap nodig heeft, staat er een vrijwilliger voor hem klaar.”

Over de foto: soms zit je even klem
Bron: Persoonlijk contact en Oranjefonds (Subsidieerde met € 25.000)

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!