Ereveld vol Leven op 4 mei bij Omroep Gelderland

Woensdag 2 mei 2018

Rond Dodenherdenking en Bevrijdingsdag zijn er speciale uitzendingen bij Omroep Gelderland.

Op 3 mei vanaf 17.20 uur ‘De vermissing van Anton Janssen’, een documentaire over de vermissing van de 26-jarige verzetsman Anton Janssen. Hij werd op 2 november 1944 door de Duitsers opgepakt in Dreumel.

Op 4 mei zie je vanaf 17.20 uur ‘Ereveld vol Leven’, een programma in samenwerking met Omroep Brabant, Omroep Zeeland en L1 vanaf het Nationaal Ereveld in Loenen. De herhalingen van dit programma worden tussen 19.50 en 20.20 uur onderbroken voor live-beelden van de Nationale Herdenking op De Dam in Amsterdam.

Op zaterdag 5 mei zie je ’s middags tussen 15.00 uur en 16.30 uur live-beelden van het Bevrijdingsdefilé in Wageningen en ’s avonds Vrij, een special van de redactie van ‘75 jaar vrijheid’ over Bevrijdingsdag.

De programma’s van Omroep Gelderland kan je ook online bekijken en terugkijken via: www.gld.nl/tv en YouTube.

====

De vermissing van Anton Janssen
Documentaire van Peter van Houten over de vermissing van de 26-jarige Anton Janssen, bijna 74 jaar geleden. In de vroege ochtend van 2 november 1944 gingen twee Dreumelse verzetsmensen, Anton Janssen en Alard van Welie op weg voor een missie. Net buiten het dorp stuitten ze op een Duitse patrouille. Alard van Welie probeerde te vluchten en werd doodgeschoten. Anton Janssen werd door de Duitsers meegenomen, de Waal over, naar bezet gebied.

Deze documentaire volgt het spoor van Anton Janssen na zijn arrestatie en probeert te achterhalen wat er met hem gebeurd is, aan de hand van het onderzoek van politie-inspecteur Ruud Mosk en onderzoeker Jan Rijnders, van de Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog. Het spoor leidt uiteindelijk naar de beruchte cellen van het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst op de Maliebaan 74 te Utrecht. Met medewerking van de 94-jarige zus van Anton, Bertha Janssen en schrijver Ad van Liempt, bekend van het boek ‘Aan de Maliebaan’.

Uitzending: donderdag 3 mei, 17.20 uur (ieder uur herhaald)

Ereveld vol Leven

Ereveld vol Leven in Loenen

Gezamenlijk programma van Omroep Gelderland, Omroep Brabant, Omroep Zeeland en L1 vanaf het Nationaal Ereveld in Loenen.

Op het Ereveld zijn vierduizend Nederlanders begraven die door oorlogsgeweld om het leven kwamen, militairen maar vooral ook heel veel burgerslachtoffers. Tijdens Ereveld vol Leven krijgen honderden van die slachtoffers voor één dag weer een gezicht. Dan nemen er achter hun steen mensen plaats met dezelfde leeftijd. Zo wordt duidelijk dat er achter elke steen een verhaal schuilt, een verhaal van een mens van vlees en bloed.

Uitzending: vrijdag 4 mei, 17.20 uur (ieder uur herhaald; tussen 19.50 en 20.20 uur onderbroken voor de Nationale Herdenking)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Bevrijdingsdag Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!