Erja Lyytinen in het Bluescafé Apeldoorn: Geweldig Concert

Maandag 7 november 2016

Door Pedro Waldenaar

Het is zondag 6 november 2016. We zijn slechts 2 dagen verwijderd van de Amerikaanse verkiezingen, hoop maakt plaats voor vrees: bidden dat Hillary Clinton maar mag winnen. Gelukkig speelt in het bluescafé te Apeldoorn Erja Lyytinen met haar band. En hoe!!! Het is adembenemend goed en ik was erbij!

Erja Lyytinen, geboren in 1976, is een Finse slide-gitariste die de muziek in haar aderen heeft en ook nog is gezegend met een prachtige, diepe, zuivere stem. Ze start op haar 15de met spelen, studeerde aan het conservatorium en bezit een Master of Music Degree.

Inmiddels heeft ze al een indrukwekkend aantal CD’s geproduceerd en is zij gezegend met vele prijzen.

In het nummer “Stolen Hearts” vind je al haar kwaliteiten terug: haar gitaarwerk, een doorleefde stem, een performance waar je naar blijft kijken. Gelukkig zit ik alleen aan de bar en kan zodoende ten volle genieten van deze voorstelling. Ik onderga de muziek, adem in en adem uit, het publiek om mij heen is ver weg. En toch niet helemaal: het is een volle bak; mensen uit Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen hebben speciaal de reis gemaakt om hun heldin en de band te zien optreden.

Het meest onder de indruk ben ik van het nummer “The sky is crying”.

The sky is crying,
Can you see the tears roll down the street.
The sky is crying,
Can you see the tears roll down the street.
I´ve been looking for my baby
And I´ve been wondering where can she be

Het nummer begint rustig, je kunt even wennen aan de sfeer en dan valt zij in met haar prachtige stem, doordrenkt van de tranen, tranen die uit de gitaar rollen, tranen van hoop en verdriet. In haar performance zie je dat ze één wordt met haar instrument en met haar band. Een volledige overgave aan de pijn die verlost wordt door de tranen. Ik kijk en luister in stilte en ben bijna getuige van een historisch moment. Er ontrolt zich een harmonie op het toneel: een eenheid. Ik zie zelfs, uit mijn linker-ooghoek, de altijd zeer ingetogen barman beroerd raken, heel even maar, maar toch….geweldig om te zien.

Als de show eindigt is het publiek zo enthousiast dat spontaan wordt besloten om nog minsten een half uur door te spelen. Erja Lyytinen en haar band hebben mij een prachtige zondag gegeven; een zondag die mij enorm veel energie heeft gebracht. Nu maar hopen dat de kiezers in Amerika de enige juiste keuze maken. Erja Lyytinen en haar band hebben in ieder geval de wereld al een stukje mooier gemaakt. Het leidde nog tot een mooi gesprek elders in de stad!

De band: Antti Ikola keyboards, Erja Lyytinen voc&guitar, Juha Verona bass, Kai Jokiaho drums.

Bluescafé, Apeldoorn, tekst: Pedro Waldenaar, video: William Lindner.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?