Fanatieke vrijwilligers: Janny van Binsbergen

Maandag 21 februari 2022

Door Dione Lam

Janny van Binsbergen

Maar 37% van de Apeldoorners doet aan vrijwilligerswerk, dat is dus helemaal niet veel. Hoewel er niet enorm veel mensen vrijwilligerswerk doen, zijn er wel veel organisaties in Apeldoorn te vinden. Vrijwilligers werken op heel veel verschillende plekken, oud maar ook jong. Maar waarom doen ze dit? Waarom hebben zij gekozen om vrijwilliger te worden? Hoe lang doen ze dit al, hoe lang gaan ze nog door? Ik spreek iedere week met een andere vrijwilliger om iets meer te weten te komen over hun wereld. Deze week spreek ik met Janny van Binsbergen, vrijwilligster bij Voedselbank Apeldoorn.

Hoe ben je bij de Voedselbank terecht gekomen?

“Ik werd destijds gevraagd door een vrijwilliger om een keertje koffie te komen drinken en kennis te maken! Het was zo gezellig dat ik gelijk de hele dag ben gebleven. Dat was alweer 12,5 jaar geleden, namelijk in september 2009. Echt al een hele poos nu ik er zo over nadenk. Er zijn wel veel dingen veranderd. Bij het bedrijf zijn er nieuwe mensen bijgekomen, mensen zijn weggegaan en we hebben een hele nieuwe werkwijze. Ondanks al die veranderingen vind ik het nog steeds super leuk om te doen en zou ik dit voor geen goud willen missen!”

Wat maakt de Voedselbank zo interessant?

 

Het is gewoon een mooi bedrijf

 

“De afwisseling in het werk vind ik heel erg leuk. Ik doe niet elke dag hetzelfde. De ene dag sta ik aan de balie met de mensen een praatje te maken en de pasjes te controleren en de andere dag sta ik zelf de pakketten voor de mensen te maken! Je bent enorm praktisch bezig en dat maakt het voor mij leuk. Je moet mij niet achter een bureau zetten in een kantoor, verschrikkelijk lijkt me dat… Bij dit bedrijf doe je wat voor je medemens. Het hele gebeuren bij de Voedselbank is gewoon zo boeiend.”

Hoe is de sfeer met je collega’s?

“Alle mensen die er werken hebben een andere achtergrond. Er is een verpleegkundige, mensen uit het bedrijfsleven en ook 2 predikanten! Dat zijn niet de enigen hoor, we werken met nog veel meer mensen. Ieder persoon is heel anders en dat maakt het erg interessant. Verschillende verhalen aanhoren maakt het ook interessant. Iedereen hier is praktisch ingesteld. De sfeer is ook altijd goed, het is geen roddelcircuit!”

 

Het bezig zijn geeft mij wel een stukje vrijheid

 

Hoe lang wil je nog door gaan bij de Voedselbank?

“Stoppen zit er voor mij voorlopig nog niet in. Ik wil heel graag nog een tijdje door als vrijwilliger bij de Voedselbank. Ik vind het heerlijk om te doen. Het geeft voldoening én je bent bezig voor je medemens. Als je 75 jaar bent, word je geacht te stoppen. Op dit moment ben ik 70 jaar, dus kan ik nog mooi 5 jaartjes door. Tot de tijd dat ik 75 ben, blijf ik dit nog met heel veel plezier doen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!